Cultuur & Media
AVROTROS

Jiskefet-acteur Michiel Romeyn: 'Ik denk vaak: Jezus jongens, moet dit nou grappig zijn?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jiskefet-acteur Michiel Romeyn: 'Ik denk vaak: Jezus jongens, moet dit nou grappig zijn?'

In 2016 zei hij het al: 'De patatbakkers hebben nu echt gewonnen. De burgertrutten heersen over de cultuur.' En nu? Nu is het alleen maar erger geworden, zegt Jiskefet-acteur Michiel Romeyn bij MISCHA!.

#387 - Michiel Romeyn: 'Het is bijna alsof Nederland steeds gereformeerder wordt' - MISCHA!

Hij wordt niet echt blij als hij de tv aanzet. "Ik denk vaak: 'Jezus jongens, moet dit nou grappig zijn?' Maak toch weer eens wat leuks, gewoon iets geestigs", vertelt Michiel Romeyn.

"Er is zoveel vertrutting. Het lijkt wel of heel Nederland gereformeerd is geworden." Hoe dat komt? "Angst, het is één grote kramp. Ik vergelijk het met een wolk met spreeuwen. Dan gaan ze weer die kant op, dan weer die kant op. Iedereen doet hetzelfde."

Het lijkt wel: 'Hoe platter, hoe leuker'

Eigenlijk wil hij het onderscheid niet maken, tussen 'hoge' en 'lage cultuur', maar het moet toch gezegd: "Tegenwoordig lijkt het wel: hoe platter, hoe leuker. Hoe begrijpelijker, hoe meer het geconsumeerd wordt. Maar met Jiskefet bereikten wij ook alle lagen van de bevolking."

Dat zijn dus de patatbakkers waar hij het over heeft. "Mensen die nog nooit een boek gelezen hebben, zich nog nooit verdiept hebben in cultuur. Maar die wel overal wat van mogen vinden."

#387 - Michiel Romeyn: 'Het is bijna alsof Nederland steeds gereformeerder wordt' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie