Cultuur & Media
NTR

Is een kwartet waarin alle leden vervangen zijn, nog hetzelfde kwartet?

foto: Artemis Quartett.foto: Artemis Quartett.
  1. Nieuwschevron right
  2. Is een kwartet waarin alle leden vervangen zijn, nog hetzelfde kwartet?

Vlak voor het 30-jarig bestaan van het Duitse Artemis Quartett vertrekken twee musici, wat zorgt voor het meest turbulente jaar voor het strijkkwartet tot nu toe. In Kunststof vertelt Hester Overmars over haar nieuwe documentaire Artemis – Het oneindige kwartet.

Quote

Een kwartet is heel transparant; als het even iets minder gaat hoor je dat meteen behoorlijk goed.

Hester Overmars

Het Artemis Quartett bestaat ruim dertig jaar en inmiddels is van het oorspronkelijke kwartet niemand meer over. De cellist, Eckart Runge, neemt in de film afscheid van het kwartet. Hij is het laatste oorspronkelijke lid.

Is een kwartet, waarin door de jaren heen alle leden vervangen zijn, nog hetzelfde kwartet? Hester: "Ja dat was van het begin af aan mijn grote vraag. Het is een mysterie hoe het werkt: hoe kun je al je leden inruilen en toch dat top kwartet blijven?

Er is een 'oerformatie' geweest. En die oerformatie heeft de reputatie gevestigd: zij zijn van niets naar de wereldtop gegaan en hebben allerlei prijzen gewonnen. Met een waanzinnige energie hebben ze destijds dat kwartet opgebouwd."

'Toch heeft het Artemis iets speciaals'

"Ze zijn in de jaren negentig opgeklommen tot een niveau dat ze nog altijd hebben weten vast te houden", concludeert Hester. Het DNA van het kwartet is altijd overeind blijven staan. Maar wat is dan dat DNA van het kwartet?

"Het is een 'Proben Kultur", vertelt Hester. "Ze zeggen, we bekijken elk nootje één voor één en we nemen overal beslissingen over en heel streng. Dat is wat ze zeggen. Ik kan dat als leek natuurlijk heel moeilijk zien, na een paar repetities. Dus dat is toch een beetje het geheim."

De documentaire Artemis – Het oneindige kwartet wordt op 1 februari uitgezonden in Het Uur van de Wolf op NPO2.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie