Cultuur & Media
KRO-NCRV

Kees Boonman: 'Ik ben verbaasd over de enorme agressie die Sigrid Kaag oproept'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Boonman: 'Ik ben verbaasd over de enorme agressie die Sigrid Kaag oproept'

Er zijn weinig lijsttrekkers die online zoveel agressie over zich heen krijgen als Sigrid Kaag van D66. Dat zegt politiek commentator Kees Boonman in het Mediaforum van Spraakmakers. "Zelfs de hond die ze heeft, ontkomt niet aan kritiek."

Video niet beschikbaar

Zondagavond zond de VPRO de documentaire Sigrid Kaag, van Beiroet tot Binnenhof uit. Regisseur Shuchen Tan volgde Kaag daarvoor vijf jaar lang. In deze vijf jaar verlaat Kaag haar post als ondersecretaris-generaal bij de Verenigde Naties en maakt ze de overstap naar politiek Den Haag, waar ze uiteindelijk lijsttrekker wordt voor haar partij D66.

Wat Boonman "frappeert" en ook zorgelijk noemt, zijn de reacties die ze op Twitter krijgt. "Ik ga niet alles van Twitter citeren, dat zou ongepast zijn qua woordgebruik. Maar bijvoorbeeld Marianne Zwagerman, die af en toe voor serieus doorgaat, brandt haar helemaal af. Ze zou lopen als een bouwvakker en zelfs de hond die ze heeft ontkomt niet aan kritiek."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boonman kan deze agressie niet verklaren. "Wie zijn die mensen die zoveel agressie hebben?" Hij noemt het juist goed dat politici van verschillende partijen zichtbaar zijn in de media.

Timing documentaire

Er was ook kritiek op het moment van uitzenden van de documentaire. De NPO zou D66 hiermee te veel zendtijd bieden vlak voor de verkiezingen. Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts vraagt zich af waarom de documentairemaker niet de verkiezingen van maart heeft meegenomen. "Je krijgt zo toch het gevoel dat de docu is afgemaakt om voor maart op tv te hebben."

Boonman vertelt dat de documentairemaakster in 2015 in contact kwam met Kaag die toen nog geen plannen had om lijstrekker te worden voor D66. Wijndelts: "Juist als je iemand vijf jaar volgt, kun je best nog even die paar maanden meepakken. Je stopt nu voor de tweede helft begonnen is."

Het Mediaforum met Kees Boonman en Ward Wijndelts

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie