Cultuur & Media
NOS

Prinses Amalia haalt jachtakte, wat houdt dat allemaal in?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prinses Amalia haalt jachtakte, wat houdt dat allemaal in?

Prinses Amalia heeft haar jachtakte behaald, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. "Ze wordt grootgrondbezitter, daar hoort jagen helemaal bij", zei Ellen Mookhoek, columnist en lid van de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging. Ze was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Voordat iemand zijn jachtakte krijgt, moet die zijn jachtdiploma halen. "De theorie gaat over wapens en munitie. Over wet- en regelgering. En over flora en fauna, waar dierenkennis onder valt. Dat onderdeel is nog eens opgesplitst in haarwild, grofwild en veerwild. Bij veerwild moet je twintig soorten eenden uit je hoofd kennen. Je mag op de meeste plekken maar één soort schieten en daarvoor moet je ze wel eerst allemaal kunnen herkennen", legt Mookhoek uit.

'Geeft wel een kick'

Voor het praktijkexamen worden twee vormen van schieten geoefend. "Kogelschieten is een kwestie van heel rustig blijven, dat doe je meestal voor grofwild. Het belangrijke daarbij is dat je je ademhaling onder controle hebt, dat je je vizier goed mikt en met je vinger de trekkerdruk langzaam opbouwt zodat je niet je geweer beweegt in het schot. Daar moet je even voor oefenen", zegt Mookhoek.

"Hagelschieten oefen je met kleiduiven. Daarmee moet je niet op het doelwit richten, maar de vliegsnelheid incalculeren en eigenlijk vóór het object schieten. De meeste mensen hebben daar ongeveer dertig keer een bezoek aan de schietbaan voor nodig. Je moet wel de meeste kleiduiven raken op je examen. Dat is best pittig, maar geeft wel een kick als dat lukt."

Psychische gesteldheid

"Als je je jachtdiploma gehaald hebt, begint daarna het circus. Tegenwoordig moeten beginnende jagers ook de e-screener goed afleggen. Dat is een digitale vragenlijst over de psychische gesteldheid van de persoon die eventueel een vuurwapen in huis kan krijgen", weet Mookhoek. "Dan zijn er nog formulieren die je moet invullen over medicijngebruik en dat soort dingen. Je moet ook referenten aandragen. En de politie doet zelf nog een eigen screening."

"De eerste keer echt een dier schieten was helemaal niet eng. Je leert heel veel over nut en noodzaak van het jagen. Het is ook niet zo dat je meteen zomaar gaat schieten. Dat bouw je op", aldus Mookhoek. "Ik heb nu tien jaar mijn jachtakte. Voor mij was het nog een grote stap om zonder jachtachtergrond te gaan jagen, maar dat wordt steeds minder."

oog jachtakte

Ster advertentie
Ster advertentie