Cultuur & Media
KRO-NCRV

Youp van 't Hek: 'Wopke Hoekstra stond op mijn deur te rammelen: mag ik in je column?!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Youp van 't Hek: 'Wopke Hoekstra stond op mijn deur te rammelen: mag ik in je column?!'

"Poepsmeren, maar dan met woorden." Zo noemt Youp van 't Hek zijn columns, waarin hij beledigingen niet schuwt. "Ik beledig alleen mensen die er expliciet om vragen. De meeste mensen melden zichzelf", zegt Van 't Hek bij De Taalstaat. Zoals Wopke Hoekstra dit weekend. "Die stond echt aan mijn deur te rammelen: mag ik in je column?!"

"Ik heb nog nooit een man zo raar zien doen", zegt Van 't Hek over Hoekstra. Zaterdag wijdde hij zijn NRC-column aan de kersverse Eurocommissaris. En aan Prins Bernard, die ook riep om een reactie van de cabaretier. "Waar ik spijt van heb, is dat ik die man niet harder heb aangepakt. Dat sommige mensen hém koninklijke hoogheid hebben genoemd."

Niet te kloven

Van 't Hek schrijft al meer dan 30 jaar voor NRC en zijn laatste 52 columns zijn gebundeld onder de titel Niet te kloven.

"Niet te kloven is een soort eigen gekozen woord", zegt Van 't Hek. Want hoewel hij niet ontkent dat er verschillende kloven zijn, bijvoorbeeld tussen arm en rijk, denkt hij niet dat het land eraan ten onder zal gaan. "Daarvoor hebben we allemaal nog net iets te veel gevoel en fatsoen in onze volgevreten donders. We laten onze ‘tegenstanders’ uiteindelijk niet barsten en durven ze zelfs een klein beetje gelijk te geven. Een heel klein beetje. Na heel lang lullen", schrijft hij in de inleiding.

De knipoog

Van het Hek staat als cabaretier al meer dan vijftig jaar op het podium, maar merkt inmiddels ook een 'Grand Canyon van een kloof' tussen hemzelf en jongere generaties. "Alles wordt zo onbedaarlijk serieus genomen", zegt hij. "Veel van wat ik zeg of schrijf, doe ik met een knipoog", zegt Van 't Hek. Het lijkt volgens hem wel alsof de ironie en de grap niet meer begrepen wordt. "Mensen zien of lezen de knipoog niet meer."

Niet te kloven wordt uitgegeven bij Thomas Rap en is nu te koop in de boekhandel.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie