Cultuur & Media
MAX

Muziekarcheoloog geeft oude demo’s nieuw leven

foto: Diggin' Demosfoto: Diggin' Demos
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziekarcheoloog geeft oude demo’s nieuw leven

Hij begon in 2015 met het verzamelen van cassettes en kocht een jaar later op Marktplaats maar liefst vijfhonderd demo’s, waarvan 490 van artiesten die hij niet kende. Marco van Dalfsen noemt zichzelf muziekarcheoloog en houdt er inmiddels een flink archief op na met ruim vierduizend demo's.

Van sommige demo’s vindt hij de bandleden terug, soms na dertig of veertig jaar. Daarom besloot Van Dalfsen om zelf de muziek uit te brengen onder zijn eigen label Diggin' Demo’s. Zaterdagochtend was hij te gast in Nieuwsweekend om te praten over zijn project.

Video niet beschikbaar

Wat is een demo?

Een demo is een geluidsopname. Het woord is afgeleid van het Engelse demonstration. Aanvankelijk verwees het begrip naar het opnemen van ideeën, thuis of in de studio. Het begrip 'demo' wordt echter vaker gebruikt voor opnamen in eigen beheer. Met name binnen de popmuziek brengen beginnende artiesten een demo uit die ze zelf opnemen en bekostigen. Het resultaat brengen ze onder de aandacht van popzalen en vooral platenmaatschappijen, in de hoop dat die de volgende opnamen bekostigen. (Bron: Wikipedia).

Marco van Dalfsen verzamelde de laatste vijf jaar ruim vierduizend cassettes met demo’s van muzikanten en besloot enkele van deze demo’s zelf uit te gaan geven onder zijn eigen label Diggin' Demo dat afgelopen vrijdag werd gepresenteerd.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=4KTu9UyGMig&t=4402s" start="false"}

Kijk hier de labelpresentatie terug

Moscow Tops - Mirror Star

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=ZEXsYXJqhLQ" start="false"}

Van Dalfsen: "Vaak zijn de demo’s van beginnende bands, maar niet bij Moscow Tops. De zanger Jerry Turner had er al vijftien jaar opzitten. Hij zag The Rolling Stones in het Kurhaus en dacht 'dat ga ik ook doen!'. En hij heeft een bandje opgericht in Amsterdam, The Lads."

"In die tijd was hij rivaal van The Outsiders. En op een gegeven moment werd hij belaagd door de knokploeg van The Outsiders en moest door de politie worden weggevoerd en toen dacht hij aan het Kurhaus terug en dacht: 'nu ben ik net als Mick Jagger'. Zo heeft hij allemaal bandjes gehad en op een gegeven moment werd hij zelfs protegé van Willem van Kooten."

Another Face - Oh Boy

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=LYRjRjkjqU4" start="false"}

Another Face is een Amsterdamse band met twee bekende namen, namelijk Emilie Blom van Assendelft op de bass. Zij werd later bekend van de band The Scene. En op de gitaar hoor je Eus van Someren, ons ook wel bekend als 'de slaapprofessor'. Van Dalfsen heeft hen beiden geïnterviewd voor het Diggin' Demos project. Dat interview is hier terug te lezen.

The Place of Haha - Beautiful to Me

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=QeeCYEj4VJg&t=1270s" start="false"}

Van Dalfsen: "Op het hoesje stond de naam ‘E. de Jong uit Utrecht’ en ik dacht gelijk 'het zal toch niet Erik de Jong zijn die we tegenwoordig kennen als Spinvis?'. Dus ik stuurde een Twitterberichtje naar hem toe met de vraag of hij in een band heeft gespeeld die The Place of Haha heet. En dat blijkt dan echt zo te zijn."

demo-opnamen

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie