Cultuur & Media
NTR

Acteur Majd Mardo over vluchten uit Syrië en het Internationaal Theater Amsterdam

foto: Majd Mardofoto: Majd Mardo
  1. Nieuwschevron right
  2. Acteur Majd Mardo over vluchten uit Syrië en het Internationaal Theater Amsterdam

Acteur Majd Mardo studeerde in 2013 af aan de Toneelacademie Maastricht en mocht een paar jaar later al een Gouden Kalf in ontvangst nemen voor zijn rol in de korte film Jungle. Momenteel is hij te zien in de theatervoorstelling De Kersentuin, van het Internationaal Theater Amsterdam. De acteur is te gast in Kunststof.

Internationaal Theater Amsterdam

Sinds 2018 behoort Mardo tot het vast ensemble van Internationaal Theater Amsterdam. "ITA voelt als een huis waar ik echt aangekomen ben. Alsof ik weer thuis kom, ook al is het nooit mijn huis geweest. Iedereen is ontzettend lief, ik ben met open armen ontvangen. Vanaf 'Een Klein Leven', het eerste stuk dat ik daar heb gedaan, voelt het als een warm bad.

Ik heb heel erg veel aan de andere acteurs. Je staat met de grootste van Nederland op het toneel, soms moet ik mijzelf echt even wakker knijpen. Gijs Scholten van Aschat, Chris Nietvelt en de andere acteurs zijn zo bereid je te helpen. Ik grijp alles echt met handen en voeten aan, het is back to school."

Vluchten uit Syrië

Mardo vluchtte op negenjarige leeftijd vanuit Syrië naar Nederland. "Opeens op een avond moest ik spullen pakken, omdat we met vakantie zouden gaan. Het vluchten kwam echt uit het niets voor mij. Ik moest het broodnodige meenemen, dus ik dacht mijn Game Boy en zwembroek moeten mee. Als ik echt had geweten dat we nooit meer terug zouden komen dan had ik andere dingen gepakt."

Quote

Ik denk niet vaak terug aan onze asielzoekersperiode

Majd Mardo

"Dat zit hem in hele stomme dingen, zoals mijn favoriete rugtasje. Daar had ik toen niet aan gedacht, want die was te klein dus niet handig om mee te nemen. Maar ik hield van dat tasje. Uiteindelijk is het tasje wel bij me terecht gekomen", vervolgt Mardo. "Omdat ik er om zeurde in het asielzoekerscentrum. Dat tasje was in materialistische vorm mijn verdriet geworden, iets dat ik kon vasthouden. Het is een spijkertasje waar toevallig Amsterdam op staat trouwens, ik heb hem nog steeds."

"Ik denk niet vaak terug aan onze asielzoekersperiode, maar ik merk wel dat het een soort put is die altijd een beetje open staat en een beetje stinkt hier en daar. Voor mij is die periode gewoon klaar, dat is gebeurd. Dus misschien kan ik af en toe wat rozenwater in die put gooien, dan stinkt het minder."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie