Cultuur & Media
NOSNTR

Nieuwe serie over de hele Nederlandse geschiedenis 'moet wat losmaken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe serie over de hele Nederlandse geschiedenis 'moet wat losmaken'

De eerste aflevering van Het verhaal van Nederland komt woensdag op NPO 1. De makers kregen drie jaar geleden de opdracht: maak in tien afleveringen van vijftig minuten een programma over de hele geschiedenis van Nederland. In NOS Nieuws en Co legt eindredacteur van de serie Hasan Evrengün uit hoe dat is gelukt.

"We vertellen het verhaal op de manier alsof je er zelf bij bent. De rol die verteller Daan Schuurmans vertolkt is die van een soort tijdreiziger, vanaf de prehistorie tot de periode van de Tweede Wereldoorlog. De mensen in het verleden zien hem niet, maar hij ziet de mensen wel. Hij kijkt de kijker aan en geeft commentaar. En dat format werkt heel goed", zegt Evrengün.

'Klap in het gezicht'

"Er is heel veel advieswerk geweest. Heel veel historici die ons enorm goed hebben geholpen om de laatste inzichten te presenteren. En voor ons was het zaak om daar een nieuw verhaal van te maken", aldus Evrengün.

"Slavernij is bijvoorbeeld een belangrijk thema. De VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie, red.) in die tijd wordt vooral gelieerd aan handel, maar er kwam ook heel veel geweld aan te pas. En de VOC heeft heel veel geld kunnen verdienen met slavernij. Soms moet je in dit soort series mensen een kleine klap in het gezicht geven om te laten zien hoe het was."

De gewone mens

"Voor aflevering tien over de Tweede Wereldoorlog hebben we ervoor gekozen om in de huid te kruipen van gewone mensen die in de steek zijn gelaten door hun koningin en regering. Tegelijkertijd moeten ze dealen met een bezetter die allerlei plannen had. Hoe ga je daar als gewone mens mee om en welke keuzes maak je dan?"

Evrengün: "Het is geen verhaal over helden of verzetsmensen. Het is ook geen verhaal over slechteriken, over collaborateurs of NSB'ers. Het is een verhaal over gewone mensen en ook dat is confronterend. Ik hoop dat kijkers zelf nadenken over wat ze zouden doen. Het moet in ieder geval wat losmaken."

serie nederlandse geschiedenis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie