Cultuur & Media
NTR

Tim Knol: 'Het voelde alsof ik mijn leven aan het vergooien was'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tim Knol: 'Het voelde alsof ik mijn leven aan het vergooien was'

Zanger en muzikant Tim Knol gooide zijn leven het afgelopen jaar drastisch om. Hij ging gezonder leven, met als gevolg dat hij veertig kilo lichaamsgewicht verloor. Als alternatief voor de clubtour richtte Knol een wandelclub op en wandelde met fans door het hele land. Inmiddels is hij bezig met een nieuw album en in Kunststof laat hij twee kakelverse nummers horen, op zijn gloednieuwe gitaar.

Het roer om

Wanneer ging het roer om? "Op Festival Zwarte Cross in 2019", vertelt Tim. "Het was dertig graden, een grote stofwolk op dat terrein. Ik stond daar met 120 kilo op een podium en dat ging helemaal mis. Ik kreeg het Spaans benauwd, mijn vingers vielen uit, ik vond het angstig. Die week ben ik meteen naar de dokter gegaan en hij gaf me het advies anders te gaan leven. Tja, het was mooi geweest."

De sleur bestrijden

De routine in dit kleine landje is soms een worsteling voor Tim. "Je doet elke keer hetzelfde, er is weinig variatie. Als je een plaat uitbrengt doe je elke keer hetzelfde rondje. Je komt steeds in dezelfde zalen."

Knol doet van alles om tegen die sleur te strijden. Nieuwe genres beoefenen, zelfstandig muziek uitbrengen, een podcast maken met Nico Dijkshoorn en fotograferen. "Ik wil gewoon niet afhankelijk zijn, niet voor een baas werken, niet mijn hand ophouden ergens."

De Wandelclub

Corona heeft zijn ondernemerslust nog meer doen groeien. Wandelen is een manier van leven voor Tim, een belangrijke factor en is zelfs 'de ruggengraat' van zijn leven.

"Vanaf het moment dat we in mei weer voor dertig man konden spelen, ben ik mijn hobby wandelen gaan combineren met muziek. De hele zomer en het najaar heb ik dat volgehouden. Het is een wandelclub geworden waar iedereen lid van kan worden. Met zelfs een magazine dat eind deze maand voor de tweede keer uitkomt, waarin onder andere een erotisch wandelverhaal van Maartje Wortel voorkomt!"

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie