Cultuur & Media

Winnaar Slimste Mens was zich 'bewust van afbreukrisico'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Winnaar Slimste Mens was zich 'bewust van afbreukrisico'

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen gaat inmiddels door het leven als Slimste Mens. Toch moest hij van tevoren even goed nadenken over zijn deelname aan het populaire televisieprogramma."Als je er na één aflevering uitvliegt, denken mensen: daar bij het CBS weten ze helemaal niets", zegt hij in Spraakmakers.

Uiteindelijk hoefde Van Mulligen zich nergens zorgen over te maken, want hij kwam als winnaar uit de bus. ''Wat dat betreft zit het nu wel goed.'' Daarnaast gaf zijn deelname hem de mogelijkheid om het publiek een andere kant van het kennisinstituut te laten zien. ''Het was een kans om te laten zien dat het CBS niet alleen maar stoffig en saai is.''

'Ontplofte telefoon'

De finale van het televisieprogramma, waarin Van Mulligen het opnam tegen schaatser Mark Tuitert en boswachter Arjan Postma, trok bijna twee miljoen kijkers. ''Dat getal is vrij abstract. Het zal allemaal wel, dacht ik." Maar als cijferman verkeek Van Mulligen zich op de gevolgen van zijn overwinning. "Na afloop ontplofte mijn telefoon bijna van al de felicitaties. De impact was een stuk groter dan ik had gedacht.''

Quote

Het was een kans om te laten zien dat het CBS niet alleen maar stoffig en saai is.

Peter Hein van Mulligen

De hoofdeconoom wordt niet dagelijks aangeklampt, maar krijgt regelmatig reacties van mensen die hem herkennen als de Slimste Mens.

Dat hij won, heeft er volgens hem mee te maken dat hij 'dingen wist waarvan hij niet wist dat hij ze wist'. Tegen zijn eigen verwachtingen in bleek hij met gemak vragen over Famke Louise en Ronnie Flex te kunnen beantwoorden.

Ster advertentie
Ster advertentie