Naar homepage
Cultuur & Media

Raymond van het Groenewoud schrijft muziek tussen de 'soep en de patatten'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raymond van het Groenewoud schrijft muziek tussen de 'soep en de patatten'

Eén van de belangrijkste liedjesschrijvers van zijn tijd, Raymond van het Groenewoud, is zeventig jaar geworden. Zijn liedteksten zijn kwaliteitsrijk en uniek, maar de meeste van deze liedjes ontstaan gewoon "tussen de soep en de patatten" zoals ze in Vlaanderen zeggen.

"Ze ontstaan bij andere bezigheden", vertelt Van het Groenewoud. Soms schiet hem een mooie zin te binnen. "In de auto kan ik veel stukken lied bij elkaar breien in mijn hoofd. Ik studeer erop en memoriseer het terwijl ik het maak. Zo heb ik niets nodig. Geen papier, geen computer en repeteer ik gelijk."

Liefde voor Amsterdam

De in Vlaanderen geboren Van het Groenewoud werd naar eigen zeggen pas in Amsterdam 'bewust geboren'. "Ik heb een enorme band met Amsterdam", zegt hij. Hij woonde als kind twee jaar in onze hoofdstad en ging later als tiener nog vaak terug.

Eerst met zijn ouders, later op eigen kracht. "Ieder vrij weekend waar ze konden, gingen mijn ouders de grens over. In die zin maakte ik ook de provotijd daar mee." Hij zag Amsterdam toen als vrijgevochten stad tegenover het burgerlijke Antwerpen waar niks mocht.

Vertrek uit Amsterdam

Zijn vader was ook de reden dat het gezin weer terug naar België verhuisde. Het Nederlandse leger voerde de dienstplicht in voor mannen om naar Indonesië te gaan. "Na de Tweede Wereldoorlog wilde mijn vader geen politieagent spelen in een ander land." Het gezin vluchtte naar Brussel, waar zij zich bang verscholen voor represailles van de Nederlandse militaire politie.

Ter ere van zijn zeventigjarige verjaardag geeft hij één exclusief concert in zijn geliefde Amsterdam. Donderdag 2 april staat hij in een uitverkochte, grote zaal van Paradiso.

Ster advertentie
Ster advertentie