Cultuur & Media
AVROTROS

Queer-rollen voor hetero acteurs? 'Homoseksuele acteurs worden al te vaak geweigerd'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Queer-rollen voor hetero acteurs? 'Homoseksuele acteurs worden al te vaak geweigerd'

Heteroseksuele acteurs zouden geen homo-rollen meer moeten spelen, zei acteur Tom Hanks afgelopen week tegen The New York Times Magazine. Zelf speelde hij in 1993 een homoseksuele man, in de film Philadelphia, waar hij een Oscar voor won.

Hanks gaf aan dat de tijden veranderd zijn en dat hij nu zo'n rol niet meer op zich zou nemen.

'Gemiste kans'

Acteur Hanna van Vliet, bekend van haar rol in de serie Anne+, is het met Hanks eens. “Homoseksuele acteurs worden al te vaak geweigerd voor heteroseksuele personages, als een gay-rol dan ook nog naar een hetero acteur gaat is dat echt een gemiste kans.”

De voornaamste reden dat ze het eens is met Hanks is dan ook de discriminatie in het werkveld. “Voor homoseksuele acteurs is het echt heel moeilijk om bijvoorbeeld een rol te krijgen waar ze heteroseksueel spelen. Ik ken ook veel acteurs die daarom in de kast blijven. Daarom is het zonde dat de rollen die zij wel kunnen spelen worden vergeven naar heteroseksuele acteurs.”

Representatie en rolmodellen

Ook vindt Van Vliet de authentieke representatie belangrijk. “Een rol is nog beter als hij gespeeld wordt door iemand die er echt affiniteit mee heeft. De serie Anne+ is ook echt beter geworden omdat ik zelf lesbisch ben. Ik ken de belevingswereld in plaats van dat ik daar research voor moet doen.”

Toch wil de acteur niet uitsluiten dat hetero's in de toekomst een queer-rol op zich kunnen nemen. "Bij Anne+ waren er ook hetero's die gay-rollen speelden, omdat we al veel plekken aan gay's vergaven."

Meerwaarde van affiniteit

Tot slot vertelt Van Vliet dat het ook heel belangrijk is om rolmodellen te hebben in de media. “Voor mensen in de queer-community is het zo belangrijk om queer-acteurs te zien. Dat ze zien dat je, ook als je uit de kast komt, vette dingen kan bereiken en dat het geen invloed hoeft te hebben op je carrière.”

In de toekomst hoopt Van Vliet dat steeds meer regisseurs en producenten de meerwaarde zien van het casten van acteurs die daadwerkelijk affiniteit hebben met de rol. “Je voelt echt als een acteur weet wat een personage meemaakt, daar wordt een serie of film uiteindelijk gewoon veel beter van.”

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie