Cultuur & Media
MAX

Scholieren misdragen zich bij voorstellingen over LHBTI-plussers

foto: ITA.nlfoto: ITA.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Scholieren misdragen zich bij voorstellingen over LHBTI-plussers

Je zou denken dat we inmiddels wel gewend zijn aan homoseksuelen, transgenders en andere niet-hetero's. Toch is er nog een lange weg te gaan. Zo constateerde de organisatie ILGA-Europe dat LHBTI-plussers zelden met zoveel geweld te maken hebben gehad als in het afgelopen jaar. Ook Nederland is minder tolerant dan we vaak denken. Dat merkte ook acteur Rick Paul van Mulligen toen hij met de voorstelling Queer Planet langs langs scholen ging.

Veel rumoer

"Queer Planet is een soort bonte avond van sketches, liedjes en monologen om de hele paraplu van de LHBTI-gemeenschap te representeren", vertelt Van Mulligen in Villa VdB. Als ze optraden waren de reacties overwegend positief. Alleen wanneer ze voor groepen scholieren Queer Planet speelden, kreeg de cast vaak allerlei verwensingen naar hun hoofd. "Veel rumoer in de zaal. Er waren veel jongeren die zeiden dat we goor waren of de zaal uitliepen. Dan klinkt het bijna alsof we halve seksscènes opvoerden, maar dat was absoluut niet zo. Dan was er gewoon een scène waarin twee meisjes elkaar ontmoeten bijvoorbeeld."

Weglopen

Een keer voelde de cast zich genoodzaakt om de voorstelling stop te zetten en de zaal toe te spreken "Als het teveel voor je is, dan mag je weglopen. Maar als je blijft zitten dan willen we graag respect", vertelt Van Mulligen. "Dan zijn ze daarna poeslief en heel erg onder de indruk, omdat ze niet door hadden dat het zoveel impact had op ons. Maar als je wordt uitgescholden, dan heeft dat natuurlijk impact."

Quote

Want hoe meer we het erover hebben en hoe meer ze het zien, hoe normaler het wordt. En ze zien het dus te weinig.

Rick Paul van Mulligen, acteur

Stoeptegel

Ook in het dagelijks leven heeft Van Mulligen soms last van agressie. "Mijn man heeft een stoeptegel naar zijn hoofd gekregen. We worden wel eens bespuugd of uitgescholden. Ik vind dat je eigenlijk hand in hand zou moeten lopen, maar ik durf dat niet altijd." Op het gebied van acceptatie moet dus nog veel gebeuren. "We moeten beseffen dat anders zijn niet zo eng hoeft te zijn", zegt Van Mulligen. "Als je homo’s accepteert hoeft dat natuurlijk niet betekenen dat je er zelf ook een bent."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie