Cultuur & Media
NTR

Nederland is een goudmijn voor lekker eten en mooie producten

foto: Boerenkool oogst - Foto: ANPfoto: Boerenkool oogst - Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland is een goudmijn voor lekker eten en mooie producten

Koken met lokale seizoensproducten is heerlijk, supervers en goedkoop. Bovendien hebben we het afgelopen jaar ontdekt hoe belangrijk het is om bewust en duurzaam te kiezen, legt culinair journalist Laura de Grave uit in Mangiare!

Mangiare! Over Lekker Lokaal en chef Asma Khan van Darjeeling Express - Mangiare!

Import en export lopen langs elkaar heen

Laura de Grave toerde twee jaar op een motor door het land, ging langs boeren en op zoek naar lokale producten: "Toen viel mij ten eerste wat voor prachtige producten wij in ons land allemaal hebben. Maar ook hoeveel producten daarvan naar het buitenland worden geëxporteerd. Terwijl wij tegelijkertijd heel veel producten importeren, soms zelfs precies dezelfde.

Zo vertelde een knoflookboer in Flevoland dat 75 procent van haar verse knoflook naar het buitenland wordt geëxporteerd. Terwijl wij hier in Nederland knoflookbolletjes uit China eten die vaak maanden oud zijn."

Quote

We moeten op zoek naar een duurzame manier van omgang met ons voedsel

Laura de Greve

'Hoe ver zijn wij verwijderd geraakt van ons eten?'

"Wat gebeurt er nu eigenlijk met ons voedselsysteem en hoe ver zijn wij verwijderd geraakt van ons eten?" Laura realiseerde zich hoe sterk onze omgang met eten veranderd is de afgelopen decennia. "Als ik denk aan mijn oma, zij haalde groente en fruit uit eigen moestuin, aangevuld met lokale producten van omringende producenten. Tegenwoordig liggen in de supermarkt meer dan honderdduizend producten van over de hele wereld."

"Met de klimaatopwarming, stijgende wereldbevolking, de afbraak van de biodiversiteit en de stijging van de zeespiegel in ons achterhoofd, moeten we op zoek naar een duurzame manier van omgang met ons voedsel." Er moet een bewuster evenwicht komen tussen korte, lokale en lange, internationale voedselketens.

De voordelen van lokaal eten

Het is vers, lekker én goedkoop: het kopen van lokale seizoensproducten. Je vermindert voedselkilometers, steunt Nederlandse boeren en lokale voedselproducenten en je ontdekt bijzondere producten, waaronder verschillende rassen. Het kopen van verschillende rassen heeft vervolgens weer een positieve invloed op de biodiversiteit en op het landschap in Nederland.

Quote

Roggebrood is echt heel leuk om te maken

Laura de Greve

"De coronacrisis zorgde noodgedwongen voor een opleving van de korte keten. Boeren gingen hun producten meer lokaal afzetten en Nederlanders gingen op hun beurt deze producten herwaarderen."

In haar nieuwe boek Lekker Lokaal vertelt Laura de Grave waar je de beste producten bij jou in de buurt kunt vinden, en hoe je daar vervolgens heerlijke gerechten mee kookt.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie