Cultuur & Media
NTR

Kunststof Extra op bezoek bij ontwerper Bas Timmer

foto: Bas Timmerfoto: Bas Timmer
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunststof Extra op bezoek bij ontwerper Bas Timmer

Ontwerper Bas Timmer is de bedenker van de Sheltersuit: een water- en winddichte jas waaraan een slaapzak geritst kan worden. Het concept is bedacht voor daklozen en mensen in nood om de winter te overleven. De Sheltersuit 4.0 won in 2018 de Public Award op de Dutch Design Week. In Kunststof Extra bezoekt Jellie Brouwer zijn atelier in Enschede.

Kunststof Extra op bezoek bij ontwerper Bas Timmer in Enschede

Video niet beschikbaar

De aanleiding voor de Sheltersuits

De aanleiding voor de start van het pak is een verdrietige aanleiding, vertelt Timmer: "In 2013 overleed in Enschede een man aan onderkoeling. Hij was dakloos, de nachtopvang was nog gesloten en dat is dus niet goed afgelopen. Dat was heel verdrietig, voor mij ook, omdat hij de vader was van twee vrienden van mij".

Quote

Dat ik met mijn vak iets kan betekenen maakt me gelukkig

Bas Timmer

"Ik was net afgestudeerd aan de modeopleiding en had mijn eigen kledinglijn. Ik verkocht warme, waterdichte en multifunctionele kleding. Dat ging best goed, maar er ontbrak ook iets voor mij. Ik had het idee dat ik alleen maar mooie dingen maakte en die vervolgens verkocht. Ik dacht is dit het nou, ga ik dit de komende 40 jaar doen?"

Geluk

"Na het incident in Enschede heb ik een eerste pak ontworpen. Ik ben naar een daklozenopvang gegaan om het ontwerp uit te delen. Toen ik de eerste jas aan een dakloze had gegeven, maakte het me zo gelukkig. Het was heel mooi om te doen. Dat ik iets voor iemand kan betekenen met het vak dat ik heb geleerd, motiveerde me om door te gaan. Ik maak iets van kleding dat écht beschermd. Daar is kleding per slot van rekening voor bedoelt."

Inmiddels, 4,5 jaar later, heeft Timmer al zo'n 6000 Sheltersuits gemaakt. In zijn atelier werken 15 mensen en meer dan 60 vrijwilligers, onder wie Syrische statushouders. De suits zijn niet alleen aan daklozen in Nederland uitgedeeld, maar ook in vluchtelingenkampen in Europa.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie