Cultuur & Media
EONOS

Herman en Trijntje vieren het leven bij Langs de Lijn En Omstreken

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman en Trijntje vieren het leven bij Langs de Lijn En Omstreken

Hij is inmiddels 73 jaar oud en in zijn nieuwe boek Voor het Eerst vertelt Herman van Veen over het proces van ouder worden. Trijntje Oosterhuis viert haar 25-jarige jubileum. Beiden waren ze gast in Langs de Lijn En Omstreken, wat ook uitmondde in een uniek duet van het lied ‘Liefde van Later.’

Video niet beschikbaar

Het boek van Van Veen is er een geworden zo zegt hij zelf, "over ervaringen, belevenissen en gedachtenissen van een oudere zanger die onderweg is. En ik beschouw het schrijven van dit boek als de interessantste periode uit mijn leven. Er komt een hele trein aan herinneringen voorbij. Het is onvermijdelijk dat ik tijdens dit gesprek veel associaties heb met situaties van hiervoor. Ik vind dat fascinerend, wij kunnen vergelijken."

Ouderdom

Van Veen moet er voorlopig dan ook niet aan denken dat het leven voor hem ook een keer ophoudt. "Als je veel verdriet hebt, als je eenzaam bent of alleen, dan is het heel anders. Wij staan midden in het leven. Ik speel 160 voorstellingen per jaar over heel de wereld. Maar bij veel mensen van mijn leeftijd daarvan is het niet zo florissant als dat het voor ons is."

Wees blij

Een uitspraak van zijn moeder lang geleden hield Van Veen lange tijd bezig. "Zij zei: wees blij dat je er bent. Ik begreep niet waar die opmerking vandaan kwam. Later bleek dat mijn moeder drie zwangerschappen had die zijn misgegaan." Het is iets wat de zanger als kind niet begreep. "Je ziet dat je moeder zwanger is, en dan niet meer zwanger is. De vragen bleven, en daar kwamen weer antwoorden op. En elk antwoord stelt je ook weer in de gelegenheid om een nieuwe vraag te stellen. Er zijn eigenlijk geen finale antwoorden, in elk antwoord zit een nieuwe vraag besloten. Hoogst fascinerend."

Liefde van Later

De ouders van Van Veen overleden 18 jaar geleden kort achter elkaar. Het nummer Liefde van Later heeft hij altijd voor zijn ouders gezongen. "Juist ook omdat ik na hun overlijden niet twee mensen meer heb gezien die zo van elkaar hielden als die twee." Samen met Trijntje Oosterhuis zong hij dit nummer in Langs de Lijn En Omstreken. Het mondde uit in een bijzonder duet.

Video niet beschikbaar

Van Veen kan erg genieten van de stem van Oosterhuis: "Zij zingt zo hoogst persoonlijk met zo’n hele mooie timbre. En ze zingt niet een klein beetje, maar helemaal. Je kan ook niet een beetje zwanger zijn." Oosterhuis kan het beamen: "Ik noem het altijd een huwelijk met je hart hebben. Je moet oprecht laten zien wat je beleefd bij een tekst die je zingt."

Beste zangeres

De volgens Marco Borsato 'beste zangeres van Nederland' heeft in haar inmiddels 25-jarige carrière vaak mensen kunnen raken met haar muziek. "Ik had het gevoel aan het begin van mijn carrière dat ik iets terug moest doen, maar het was Herman die dan zei: 'Het is als ademhalen, je hoeft er niets voor terug te doen. Het is jouw wezen en het is ook niet heel knap, zo ben jij gewoon. Accepteer het.' Het is een oprechte uitwisseling tussen jou en het publiek. Het is echt een dankbaar beroep wat ik heb."

De carrière van Oosterhuis kent de nodige hoogtepunten. Ze werd bij het grote publiek bekend doordat zij De Zee mocht zingen bij de opening van de Arena in 1996. Was succesvol met Total Touch, en op haar cv staan indrukwekkende samenwerkingen met Burt Bacharach, Andrea Bocelli en Lionel Ritchie. "Het is een voorrecht en bizar ook eigenlijk allemaal wat ik heb meegemaakt. Ik vind het nu wel gek klinken, het 25-jarige jubileum. Want ik sta voor mijn gevoel nog aan het begin van zoveel moois."

Oosterhuis viert volgend jaar haar zilveren jubileum in de Ziggo Dome in Amsterdam. En richting het eind van dit jaar heeft ze haar eigen tournee 'Kerst met Trijntje.'

Trijntje Oosterhuis viert 25-jarig jubileum in Langs de Lijn En Omstreken

Ster advertentie
Ster advertentie