Cultuur & Media
EONOS

Deze voormalig GTST-acteur helpt verslaafden: 'Dry january? Bullshit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze voormalig GTST-acteur helpt verslaafden: 'Dry january? Bullshit'

Tussen 1992 en 1999 was Jim Geduld bekend als Arthur Peters in Goede Tijden, Slechte Tijden. Hij kampte veelvuldig met verslavingsproblemen, vertelt hij in een openhartig gesprek in Langs de Lijn En Omstreken. Tegenwoordig helpt hij verslaafden om erbovenop te komen.

Hij vertelde erover in het kader van dry january, de actie waarbij mensen de hele maand januari geen alcohol drinken.

American football

Al vroeg merkte Geduld dat hij gevoelig was voor verslaving, vertelt hij. Voordat hij acteur werd, was hij lange tijd actief als American Footballspeler. Dit deed hij zó fanatiek, dat hij het ook wel een verslaving kon noemen. "Ik ging er helemaal voor", vertelt hij. "Ik had maar één doel: de nummer 1 van Nederland worden."

Toen hij te maken kreeg met een ernstige blessure, ging hij middelen gebruiken. "Mijn uitlaatklep viel weg. Ik begon te roken, biertjes te drinken, baco'tje, jointje erbij. Al snel stond er iemand met een wit pakje naast me en die zei: probeer dit eens, dan ga je de hele nacht door." De cocaïne sloeg aan, vertelt hij: "Aan het begin ben je euforisch, maar op een gegeven moment is de werking klaar. Dan gebruik je meer in de hoop dat je weer zo euforisch wordt, maar dat wordt je niet. Je wil steeds meer."

Het ging niet lang goed, vertelt Geduld. "Ik begon dingen kwijt te raken, bijvoorbeeld mijn vrouw en mijn baan. Ik heb de gekste dingen gedaan om aan drugs te komen." Uiteindelijk werd hij ontdekt voor GTST, maar dat hielp hem niet van de verslaving af. "In Hilversum wordt genoeg gebruikt", merkte Geduld.

Andere verslaafden

Uiteindelijk brak Geduld toen vrienden een foto van zijn dochtertje lieten zien, die hij dreigde kwijt te raken. "Toen dacht ik: dit kan niet, dit gaat echt te ver. Dit is het moment dat ik moet veranderen."

Hij kickte af in een kliniek in Schotland. Zijn ervaringen zet hij nu in om andere verslaafden te helpen. Ook hier is hij fanatiek: "Ik weet nog mijn eerste interventie. We confronteerden een jongen dat hij altijd aan het liegen was. Hij is nu acht jaar clean en helpt nu ook andere verslaafden. Daar doe je het voor, ik krijg er nog steeds kippenvel van.

Acties als dry january heeft hij niet zoveel mee. "Dat je op 1 januari stopt, vind ik bullshit. Als je wil stoppen, moet je stoppen op dat moment." Hij denkt wel dat het goed is om de maatschappij bewust te maken van hoe normaal alcohol is. "Ik drink zelf al zestien jaar geen druppel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie