Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Documentaire laat zien wat voor een zieke geest R. Kelly is'

foto: YouTube/Vevofoto: YouTube/Vevo
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Documentaire laat zien wat voor een zieke geest R. Kelly is'

De nieuwe documentaireserie Surviving R. Kelly laat zien wat voor 'een zieke geest R. Kelly is'. Dat zegt Hasna El Maroudi in Spraakmakers. In de documentaire komen vermeende slachtoffers, oud-medewerkers en familieleden aan het woord. El Maroudi pleit ervoor dat de documentaireserie - waarvan de trailer op YouTube te zien is - door de NPO of Netflix wordt uitgezonden.

Er gaan al jaren geruchten dat r&b-artiest R. Kelly jonge vrouwen misbruikt. In deze zesdelige documentaireserie, die te zien is op het YouTube-kanaal van Lifetime, komen beroemdheden zoals John Legend en een van de initiatiefnemers van de #MeToo-beweging Tarana Burk aan het woord.

''Het is een ontzettend aangrijpende serie waarbij slachtoffers aan het woord worden gelaten.'' De vrouwen vertellen dat ze zich gevangen voelden, gebrainwasht en mentaal en fysiek misbruikt werden door de artiest.

Huwelijk vijftienjarige

De serie begint bij het illegale huwelijk tussen hem en de destijds minderjarige zangeres Aaliyah. Het stel trouwde in 1994 doordat de leeftijd van de zangeres werd vervalst op de trouwakte. Ze was toen vijftien jaar oud en Kelly zevenentwintig.

De documentaire bevat ook meer recente getuigenissen van misbruik. El Maroudi: ''De docu loopt tot de dag van vandaag door en daaruit blijkt dat er nog steeds vrouwen vastzitten in de verschillende woningen van R. Kelly.''

De zanger zelf heeft het misbruik altijd ontkend en hij is ook nooit officieel aangeklaagd. El Maroudi hoopt dat deze documentaire, aangezwengeld door de #MeToo-beweging, ervoor zorgt dat het OM en Justitie in Amerika in actie komen. ''Dit speelt al jaren en heeft een enorm effect gehad op heel veel meiden.''

Muziek

Door de documentaire en hernieuwde aandacht voor R. Kelly wordt zijn muziek vaker beluisterd. Toch zegt El Maroudi dat het niet alleen positief uitpakt voor hem. ''Muziekdiensten als Spotify en iTunes plaatsen hem niet meer in de toplijsten en er zijn een aantal concerten geschrapt.'' Vorige jaar bracht de zanger nog een nummer uit dat voor veel ophef zorgde: 'I admit'. In het nummer zingt hij dat hij seks had met veel vrouwen, sommige oud, sommige heel jong.

Woensdag meldde entertainmentwebsite TMZ dat er een strafrechtelijk onderzoek start naar aanleiding van de documentaire. Kijk hier de trailers van 'Surviving R. Kelly' via het YouTube-kanaal van het Amerikaanse LifeTime.

Ster advertentie
Ster advertentie