Cultuur & Media
NTR

Emma Lesuis: 'Ik schrik van het racisme dat naar boven komt bij debatten over ons koloniale verleden'

foto: Emma Lesuisfoto: Emma Lesuis
  1. Nieuwschevron right
  2. Emma Lesuis: 'Ik schrik van het racisme dat naar boven komt bij debatten over ons koloniale verleden'

Theater- en documentairemaker Emma Lesuis vertelt in Kunststof over haar voorstelling Aardappelbloed. Als dochter van een Surinaamse, zwarte moeder en een witte vader, trekt Emma naar het land waar de roots van haar moeder liggen. Of ook háár oorsprong daar ligt, wil ze uitzoeken.

Video niet beschikbaar

Je wordt live meegenomen op haar reis naar Mama Sranang. Tijdens de reis wordt Emma geconfronteerd met het slavernijverleden en haar eigen Surinaamse identiteit. "Ik ben al jaren met dit project bezig en het toont mijn langzame bewustzijn van mijn identiteit", vertelt Emma. "Zoals ik vertel is mijn eigen bewustzijn de afgelopen jaren gegroeid."

Quote

Dan denk ik echt waar woon ik, wat verdrietig.

Emma Lesuis

Op het ritme van onschuldige, bijna vrolijke beelden en overweldigende landschappen krijgen we het verhaal van een kleine tweehonderdvijftig jaar slavernij. Tussendoor geeft Emma commentaar of neuriet ze mee met Zuid-Amerikaanse muziek. Eens te meer leren we dat racisme nog overal aanwezig is.

Emma: "Ik ben een dubbelbloed. Dat heeft voordelen maar je valt ook tussen wal en schip, je hoort nergens bij. Ik heb veel gereisd en zie dat er overal racisme is. Ook binnen zwarte gemeenschappen is het zo dat hoe bleker de huid hoe knapper je wordt gevonden. Helaas."

Racisme

Emma: "Eigenlijk hebben mijn ouders altijd gedaan alsof racisme niet bestond. Ze wuifden het weg als iets onbelangrijks, ze schonken er geen aandacht aan. We moesten ons best doen op school, dat was het belangrijkste. Door het racisme dat naar boven komt bij debatten over ons koloniale verleden, denk ik soms, ben ik hier wel thuis? Ik schrik daar zo erg van. Dan denk ik echt waar woon ik, wat verdrietig."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie