Cultuur & Media

Cultureel antropoloog Sinan Çankaya over diversiteit in de media: 'Niet alle Turken toeteren!'

AVROTROS
foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Cultureel antropoloog Sinan Çankaya over diversiteit in de media: 'Niet alle Turken toeteren!'

In Miss Podcast vertelde cultureel antropoloog Sinan Çankaya dat hij regelmatig interviewaanvragen krijgt op basis van zijn afkomst: "Om uit te komen leggen waarom Turken toeteren. Alsof het in de aard van de Turkse Nederlanders zit om te gaan toeteren, alsof ze niet anders kunnen."

#177 - Sinan Cankaya

Hij kreeg ook de vraag om iets te komen vertellen over de Turkse eetcultuur. "Alsof ik een soort ambassadeur ben van Turkse zaken in Nederland. Er zijn vast experts, voor mijn part witte, die je hierover aan het woord kunt laten."

Problematisch

Natuurlijk is hij voorstander van meer diversiteit in de media, maar "spreek mensen eerst aan op hun expertise. Het is belangrijk dat je op die manier het vastgeroeste diversiteitsdenken openbreekt." Zo is Çankaya expert op het gebied van etnisch profileren, racisme, diversiteit en in- en uitsluiting. "Ik vind het heel problematisch als ik word gevraagd door een redactie om iets te zeggen over etnisch profileren en dan wordt mij gevraagd om mijn eigen ervaringen te delen, dus niet op basis van mijn onderzoek dat ik vier jaar lang bij de politie heb gedaan."

Knuffelturk

Zijn boek Mijn ontelbare identiteiten begint met een email van zijn oude middelbare school. Of hij een praatje komt houden ter gelegenheid van het jubileum dat als thema wereldburgers heeft. "Dan vraag ik me af of ik niet word uitgenodigd als een soort knuffelturk, zodat mijn school zich op de borst kan kloppen, zo van 'kijk deze jongen heeft zich omhoog geknokt, ingevochten', zoals onze minister-president zou zeggen. Het zijn allemaal frames die ondermijnend kunnen werken."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Hans Jaap Melissen
Luister hier naar de aflevering met Wierd Duk

Ster advertentie
Ster advertentie