Cultuur & Media

Sjors en Lieke boos op Ik Vertrek: 'Oppassen hoe je mensen framet'

KRO-NCRV
foto: Avro/Tros/NPOfoto: Avro/Tros/NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Sjors en Lieke boos op Ik Vertrek: 'Oppassen hoe je mensen framet'

Sjors en Lieke deden mee aan Ik Vertrek en zoals wel vaker gebeurt bij het programma werd er flink getwitterd. Zo werden ze 'twee prinsenkindjes' en 'verwend' genoemd. Zelf zeggen ze verkeerd neergezet te zijn door het AVROTROS-programma. Moeten programmamakers mensen zoals Lieke en Sjors beter beschermen?

Maken of breken

Volgens BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich kunnen reality-programma’s mensen 'maken of breken.' In de montage wordt er vaak achteraf getypecast: er worden bepaalde types neergezet, vertelt Fröhlich. Daarbij worden karaktertrekken uitvergroot. "Als je in de montage situaties met dezelfde karaktertrekken achter elkaar monteert, dan krijg je als kijker een bepaald beeld van die persoon. Dit is natuurlijk niet de hele persoon," aldus Fröhlich.

Journalist Coen Verbraak maakt zelf regelmatig montages voor radio en televisie en merkt uit ervaring dat je ook mensen kan 'redden' in de montage. "Ik heb voor een radiomontage wel eens tweehonderd uh'tjes uit iemands interview geknipt." Hierdoor leek het volgens Verbraak dat de geïnterviewde een heel vloeiend en coherent verhaal hield.

Frame

Volgens Fröhlich moeten programmamakers zich nóg meer realiseren wat een bepaald 'frame' met personen kan doen in de nasleep op social media. Ook in het MAX-programma Heel Holland Bakt herkende deelnemer Maroeska zich achteraf niet in de montage en de ontstane ophef die er op Twitter ontstond over haar persoon. "Zij heeft daar heel erg last van."

Op hun eigen website zijn Sjors en Lieke een tegenoffensief gestart waarin ze bepaalde scenes uit de aflevering weerleggen. In de uitzending leek het volgens het koppel dat ze niet in hun eigen yoga-retreat wilde werken. Dat zat volgens hen anders: "Als buitenlander mag je niet zomaar werken in Indonesië. Alle banen die door de lokale bevolking kunnen worden verricht mogen buitenlanders niet doen," zegt het stel.

Volgens Spraakmaker Ralph Keuning zou het heel goed zijn als de deelnemers terug praten op dezelfde social media als waar ze 'verketterd' werden. Aan het AD laat AVROTROS weten dat zij deelnemers niet anders neerzetten dan ze zijn.
Ster advertentie
Ster advertentie