Cultuur & Media
KRO-NCRV

Aan de kant fitfluencer, het is tijd voor de vetfluencer

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aan de kant fitfluencer, het is tijd voor de vetfluencer

Er duiken wekelijks nieuwe woorden op, zoals ook het woord 'vetfluencer' dat Ton den Boon voor het eerst zag opduiken in het Algemeen Dagblad. Bij De Taalstaat legt de hoofdredacteur van de Dikke van Dale uit wat de betekenis is van dit kersverse woord.

In Tubantia en De Gelderlander was Nijmegenaar Rick Dietz aan het woord, die door de krant een 'vetflunencer' wordt genoemd: iemand die het maken en consumeren van een vette hap op sociale media propageert.

Dietz maakt naar eigen zeggen 'calorierijke content' op zijn Instagramkanaal Schaft zonder Spijt, dat door 25 duizend mensen wordt gevolgd. "Eigenlijk is een vetfluencer de tegenhanger van de fitfluencer", zegt Den Boon. Fitfluencers zijn mensen die op Instagram juist een gezonde levensstijl laten zien.

Geboortedel

Dietz werd vooral geïnterviewd om zijn uitvinding van een nieuwe snack: de geboortedel. "Dat is een frikandel met mayonaise en geboortemuisjes in plaats van beschuit met muisjes." Qua trends past dit in het rijtje van de crompouce, die onlangs nog voor een tijdelijke hit zorgde.

'Beïnvloeder'

Vetfluencer bestaat uit het Nederlandse woord 'vet' en het Engelse woord 'fluencer', wat weer een afgeleide van influencer is. Een influencer is letterlijk vertaald een 'beïnvloeder'. Den Boon: "In 2022 schreven wel al eens over het woorddeel 'fluencer', dat steeds meer combinatiemogelijkheden kreeg. Ik zag laatst ook soepfluencer."

De woordenboekmaker heeft ook een definitie geformuleerd voor het nieuwe woord: "Iemand die via de sociale media adviezen over en recepten voor vette voedingsmiddelen, met name snacks, verspreidt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie