Cultuur & Media
PowNed

Marcel van Roosmalen heeft een hekel aan boa's: 'Dat is toch geen beroep?'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel van Roosmalen heeft een hekel aan boa's: 'Dat is toch geen beroep?'

Schrijver/columnist Marcel van Roosmalen rijdt 25 jaar kriskras door het land, op zoek naar verhalen en mensen achter het nieuws. Hij lijkt over alles en iedereen een mening te hebben. Maar is dat ook zo? Met Rutger praat hij over hoe "verschrikkelijk" Nederland is, zijn haat jegens boa's, het leven met vier vrouwen, en zijn tv- en theaterambities.

Mediapersoonlijkheid

Zijn journalistieke loopbaan begon Marcel 25 jaar geleden als schrijvend journalist. De laatste jaren is hij vooral bekend door zijn tv-werk, een bewuste overstap. "Er is helemaal geen behoefte aan reportages in kranten en tijdschriften. Op een zeker moment denk je, dan ga ik dit doen. En het is als columnist wel handig dat mensen ook wel weten wie je bent. Want tegenwoordig gaat het niet alleen meer om wat je schrijft of hoe je het opschrijft, maar het is ook wel belangrijk dat mensen er een gezicht bij hebben. Dan gaan ze eerder iets lezen."

Uitgesproken

Elke dinsdag is Van Roosmalen als 'druktemaker' te horen in De Nieuws BV op NPO Radio 1. "Die Radio 1-columns is het leukste dat ik doe. Kijk, televisie heeft veel meer beperkingen dan radio. Je kunt daar echt zeggen wat je wilt."

Marcel sloot de afgelopen twee seizoenen van de BNNVara-talkshow De Vooravond af met een korte column. Het eerste seizoen waren zijn mond en stem gemonteerd in een plant. Het laatste seizoen deed Van Roosmalen als hond zijn dagelijkse zegje. "Ik was wel blij dat ik in een hond of in een plant zat. Ik had een onmogelijke opdracht: het programma afsluiten en dan in zes zinnen iets grappigs zeggen, wat eigenlijk niet helemaal kan. Dus uiteindelijk was ik wel blij dat ik in een hond en in een plant zat. Ik wil veel grover zijn dan ik daar was."

Schoonmaak bij De Vooravond

Deze week werd bekend dat Renze Klamer en Fidan Ekiz per direct van de BNNVara-talkshow De Vooravond zijn gehaald. Marcel vindt het als vaste medewerker van het programma heftig wat er is gebeurd. "Zeker als je dan denkt, achter je rug om hebben andere mensen een screentest gedaan. Dat lijkt me helemaal geen prettig gevoel. En dat vind ik uit menselijk oogpunt ook niet goed. Schijnbaar werkt het zo in tv-land."

Gerelateerde podcast

De Nacht van Rutger

De Nacht van Rutger

Nederland is een verschrikkelijk land

Marcel zegt aan de keukentafel van Rutger dat hij niet overal een mening over heeft. Zijn succes als columnist is volgens hemzelf dat hij geen kant kiest, behalve zijn eigen kant. "Het is gewoon pure irritatie. Ik vind bijvoorbeeld Nederland echt een verschrikkelijk land. Ik heb me altijd beperkt gevoeld door controle, door regels, en door mensen die zeggen hoe je moet leven. Dus ik vind dat in Nederland, zeker in coronatijd, vind ik het wel irritant dat verkeerde mensen je gaan staan controleren en dat verkeerde mensen macht krijgen. BOA's heb ik een enorme hekel aan. Dat is toch geen beroep? Anderen controleren en de verkeerde mensen de boetes geven. Arme mensen die elkaar in een park tegenkomen krijgen een boete van 390 euro. Ik heb daar niet zoveel respect voor."

Schrijver/columnist Marcel van Roosmalen (13 juni 2021) - De Nacht van Rutger

Ster advertentie
Ster advertentie