Cultuur & Media
MAX

Mustafa Marghadi: 'Indonesië geeft een gevoel van inclusiviteit'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Mustafa Marghadi: 'Indonesië geeft een gevoel van inclusiviteit'

NOS-correspondent Mustafa Marghadi ruilt na vier jaar Italië in voor een post in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Hij gaat daar voor de NOS de hele regio Zuidoost-Azië volgen. Indonesië geeft Marghadi een fijn gevoel dat hij in Italië nooit had. "Een gevoel van inclusiviteit op basis van wie je bent."

Video niet beschikbaar

Dat zei Marghadi zondag op De Perstribune van MAX. "In Italië was het altijd 'oh je heet Mustafa, waar kom je vandaan, waar kom je echt vandaan?' Ik wil nu niet doen alsof het ontzettend pijnlijk was ofzo, maar het geeft je altijd een gevoel alsof je er niet bij hoort, je bent anders. Wat is de afstand tussen jou en mij? In Indonesië heb ik het gevoel gehad 'oh jij bent ook moslim'." Italië deed hem wat dat betreft denken aan het Nederland van de jaren ’90. "Toen ik in Italië was dacht ik 'moet ik hier nu weer doorheen?'" Voor Marghadi was het één van de redenen om Italië na vier jaar vaarwel te zeggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voetbal

Marghadi stond al langer bekend om zijn grote liefde voor voetbal. Tijdens zijn correspondentschap in Italië juichte hij fanatiek voor AS Roma. Al was dit meer beroepsmatig om goed te integreren. "Voetbal is altijd een fijn bindmiddel geweest in mijn leven. Als je met mensen wilt praten dan kies je of je voor Lazio of voor Roma bent. Het is een manier om met elkaar in contact te komen." Marghadi koos voor AS Roma omdat Lazio veel fascisten aantrekt.

De mooiste club die Marghadi in zijn correspondentschap tegenkwam was Campobasso. Die club bezocht hij in zijn voetbalserie die hij op YouTube maakte. "Campobasso is een stad die leegloopt, maar ze hebben een gigantisch stadion gebouwd. Dat zit voor 60-70% leeg, maar de mensen die op de curve achter het doel zitten zijn hyperfanatiek. Ik sprak daar de meest fascinerende en meest aardige mensen die ik in Italië ben tegengekomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marghadi vertrekt dit najaar naar Indonesië, maar wanneer is nog niet duidelijk. Door corona kan Marghadi nog geen werkvisum krijgen en dus zou het kunnen dat hij zijn werk als correspondent in het begin nog vanuit Nederland zal moeten doen.

De Perstribune: Mustafa Marghadi

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie