Cultuur & Media
NTR

Cabaretier Jeroen Woe maakt met album 'een nieuwe stap in zijn carrière'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cabaretier Jeroen Woe maakt met album 'een nieuwe stap in zijn carrière'

De laatste aflevering van het tv-programma Even tot hier is nog maar nauwelijks geweest of cabaretier Jeroen Woe heeft het volgende project alweer bijna klaar. In Kunststof Maandag vertelt hij over zijn binnenkort te verschijnen album Weg was: een plaat met popliedjes van eigen hand.

Kunststof Maandag - Jeroen Woe, Peter van Bruggen en Maartje Teussink - Kunststof

Normaal gesproken maakt Jeroen Woe deel uit van het cabaretduo Van der Laan en Woe. Als tweetal maken ze al jaren furore, in de oudjaarsvoorstelling met Erik van Muiswinkel, in het roemruchte programma De Kwis (met Paul de Leeuw) en in theatershows waarmee de twee in de prijzen vielen. In 2011 wonnen ze De Neerlands Hoop voor hun voorstelling Superlatief.

Het satirische zaterdagavondprogramma Even tot hier gaat nu al vijf seizoenen mee. Jeroen Woe en Niels van der Laan nemen daarin de week door. Het laatste seizoen werd gemiddeld bekeken door 1,8 miljoen mensen kijkers.

Weg was

En nu is er muziek. Jeroen: "Deze plaat is voor mij wat ze noemen een 'nieuwe stap in mijn carrière'. Ik houd erg van popmuziek en schrijf zelf denk ik toch z'n twee liedjes per jaar. Die belanden dan ergens in een la. Praktisch is dat goed te begrijpen. Er was nooit tijd om er iets mee te doen en meestal zit mijn andere werk in de weg. Er is altijd wel iets dat voor gaat.

Maar er is ook een ingewikkelder aspect aan: ik hou zelf enorm van festivalmuziek en alternatieve gitaarmuziek. Die muziek laat zich moeilijk combineren met de cabareteske teksten die ik schrijf. Daar heb ik bij dit album een oplossing voor gevonden in de persoon van Ralf Pouw (van de band Luwten). Hij heeft me geholpen er ondanks die teksten tóch een popplaat van te maken."

Muzieklijstjes als dagboek

Voor Jeroen werkt muziekkrant Oor, die dit jaar 50 jaar bestaat, als een leidraad van zijn eigen leven. Al sinds zijn puberjaren gebruikt hij de maand- en jaarlijstjes van het blad om verzamelcd's te branden met muziek van dat moment. Zo is in de loop van de jaren een uitgebreid muziekarchief ontstaan dat zich laat beluisteren als een persoonlijk dagboek.

Jeroen Woe speelt het lied Niemand meer tegen van zijn binnenkort te verschijnen album:

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie