Cultuur & Media
KRO-NCRV

Annie M.G. Schmidt: 'Ze komt altijd op voor het kind dat zich mislukt voelt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Annie M.G. Schmidt: 'Ze komt altijd op voor het kind dat zich mislukt voelt'

Annie M.G. Schmidt overleed precies 25 jaar geleden. Ze is nog altijd geliefd om haar gedichtjes, musicals en de vele personages die ze bedacht. Wat is zo kenmerkend voor de schrijfster? "Ze komt altijd op voor het kind dat er nog niet helemaal is, dat zich mislukt voelt", zegt Joke Linders in Spraakmakers.

Linders promoveerde op het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt. Typisch aan Schmidt en haar werk vindt Linders de enorme sympathie en empathie die ze toont met het kind. "Kinderen die nog niet helemaal volmaakt zijn, of verlegen, of nog niet zo goed weten hoe het moet."

Schmidt creëert onder andere in het gedicht Aan een klein meisje, een tegenstelling tussen de grote bozemensenwereld en de veilige kinderwereld. "Ze wil die veilige kinderwereld voor iedereen koste wat kost proberen te handhaven."

Joke Linders leest 'Aan een klein meisje' voor

Durven

Cabaretier Jan Beuving won al tweemaal de Annie M.G. Schmidt prijs. Hij bewondert Schmidt om haar durf. "Ze durft iets dat bijna niemand durft. Niemand durft te schrijven over koning Barrebijt. Zij durft van de sproetenfee de voetenspree te maken. Als je dat durft, heb je kinderlijke durf die vervolgens wordt ingevuld met vakmanschap."

Schmidt was meester in rijm en ritme, maar wat haar volgens Beuving zo goed maakt, is dat ze af durfde te wijken van het stramien waarvoor ze gekozen had als de inhoud daarom vroeg.

Bannink en Schmidt

Voor haar musicals, en vele andere liedjes, werkte Schmidt samen met Harry Bannink. Podcastmaker Gijs Groenteman vertelt dat Bannink functioneerde op teksten van anderen. "Hij vond in Schmidt een waanzinnige leverancier van teksten waar hij van opbloeide, en zij van hem."

Groenteman vraagt zich af, of er in Nederland twee andere kunstenaars zijn geweest die zoveel baat bij elkaar hadden als Schmidt en Bannink. "Dat is volstrekt wederkerig geweest."

Linders vult daarop: "Ze was een meesteres in wat ze deed, maar ze zou nooit zo groot zijn geworden, als ze niet zo'n ongelofelijk knappe, intelligente en getalenteerde co-producenten had gehad."

Gebrek aan erkenning

Waar Schmidt gedurende haar leven moeite mee had, was dat haar gedichtjes als versjes werden afgeserveerd en daarom niet meetelden. Dat gold ook voor haar poëzie voor volwassenen, die als te licht werd bevonden.

Linders: "Eigenlijk is dat pas op zijn plaats gekomen toen ze de Constantijn Huygens-prijs kreeg." De grote schrijvers vertelden Schmidt dat ze literatuur maakte, waarop die antwoorde: 'Eindelijk, dat had wel een beetje eerder gemogen.'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie