Cultuur & Media

'Ik vroeg me af wie ik nou was: soms een burgemeester, dan weer een kabouter'

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik vroeg me af wie ik nou was: soms een burgemeester, dan weer een kabouter'

[NOS - AVROTROS] Kabouter Plop bestaat dit weekend twintig jaar. Al die jaren groeien generaties al op met “Plopperdeplop!” en de avonturen rond de melkherberg. Maar wie dacht dat Kabouter Plop zijn handen wel vol zal hebben aan Kwebbel en Klus vergist zich. Want als acteur Walter de Donder zijn rode muts niet opzet, speelt hij burgemeester. Of beter gezegd, “Meneer de Burgemeester!”, zoals Samson hem sinds jaar en dag noemt.

Weinigen weten dat De Donder naast zijn acteerwerk bij Studio 100 in het echt ook burgemeester is. En wel van het bierstadje Affligem in België. Jurgen van den Berg sprak met hem in het NOS Radio 1 Journaal.

Quote

Ik vroeg me soms af wie ik nou was. De ene dag was ik burgemeester, de andere dag een kabouter

Walter de Donder

Identiteitsverwarring

De Donder kwam in 1997 binnen bij Studio 100 en trok afwisselend zijn kabouterpak en zijn burgemeesterskloffie aan. Vanaf dag één was hij in beide rollen een doorslaand succes en werd hij overal herkend: “Ik vroeg me soms af wie ik nou was. De ene dag was ik burgemeester, de andere dag een kabouter. En als ik vrij was werd ik aangesproken als burgemeester of Plop. Je wordt na al die jaren toch één met beide personages.”

Meneer de Burgemeester

Maar naast die twee rollen is De Donder ‘in het echte leven’ ook burgemeester. “Sinds 2000 zit ik de gemeenteraad van Affligem. Door voorkeursstemmen ben ik uiteindelijk verkozen tot burgemeester. In het begin werd ik ook in het gemeentehuis wel aangesproken met ‘Meneer de Burgemeester’.”

De afwisseling van amusement aan de ene kant en het serieuze politieke werk aan de andere kant maakt dit voor De Donder een aantrekkelijke combi. “Het zorgt voor het nodige evenwicht. Ik vind het heel verrijkend om twee jobs te doen die zo ver uit elkaar liggen.”

Meer weten? Luister het gehele interview met Walter de Donder terug:

"In het begin dacht ik: wat doen ze me aan? Moet ik dat de hele dag dragen?"

Ster advertentie
Ster advertentie