Cultuur & Media
KRO-NCRV

DENK hint op een eigen publieke omroep

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. DENK hint op een eigen publieke omroep

Een opvallende bekentenis van DENK-fractievoorzitter Kuzu gisteren tegenover Rutger Castricum van Powned. De DENK-leider overweegt een eigen publieke omroep op te richten. Gevraagd naar zijn plannen zei de politicus: "We nemen stappen in de juiste richting, laten we het zo omschrijven."

Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. "Je hoopt dat het een grap is, maar dat schijnt niet zo te zijn." Hoewel er nog geen officiële aanvraag bij het Commissariaat voor de Media ligt, geeft DENK in het item van De Hofbar aan dat ze "gewend zijn aan tegenwerking'' en ''dat ze dit zullen moeten overwinnen'' om zover te komen.

Framing

Volgens Ockhuysen zijn de opmerkingen van Kuzu, die spreekt over 'de juiste richting' en van 'tegenwerking' een klassiek voorbeeld van framing. "Blijkbaar gaan andere media de verkeerde kant op, maar DENK de juiste." Daarnaast spreekt de partij volgens hem voorbarig over 'tegenwerking' terwijl er nog geen officiële aanvraag is gedaan.

Daarbij moet volgens de hoofdredacteur iedere nieuwe omroep die in het bestel wil komen, aan eisen voldoen."Je wordt niet tegengewerkt op het moment dat de regels jou niet goed uitkomen. Het is heel kwalijk als juist politici dit roepen."

Quote

Je wordt niet tegengewerkt op het moment dat de regels jou niet goed uitkomen

Ronald Ockhuysen

Een woordvoerder van DENK zegt tegen Spraakmakers dat de partij inderdaad 'stapjes aan het zetten' is. Het gaat echt nog om een verkenning, maar de gedachte om een publieke omroep te beginnen speelt al langer. Volgens de woordvoerder bereikt DENK mensen die nu niet door de NPO worden bereikt.

Andere opvatting vrije pers

Dat argument wekt weinig enthousiasme bij Ockhuysen. Volgens hem hebben DENK-politici een andere opvatting over de vrijheid van meningsuiting. Volgens de hoofdredacteur kijken ze blijkbaar veel naar Turkije, waar de media flink gestuurd worden door de overheid. "In Turkije worden kranten aan de kant geschoven en journalisten doodgeschoten."

Een onafhankelijke pers is volgens de Amsterdamse hoofdredacteur ontzettend belangrijk voor de maatschappij. "Politici hebben zo'n belangrijke functie. Als zij gaan roepen dat ze een eigen omroep moeten krijgen omdat de omroep niet deugt, dan is dat een hele kwalijke zaak."

In een reactie aan Spraakmakers zegt het Commissariaat nog geen aanvraag van DENK te hebben ontvangen. Mocht die aanvraag er wel komen, dan zal het Commissariaat die beoordelen en een advies uitbrengen aan het ministerie van OC&W. Die bepaalt uiteindelijk of een organisatie een omroep mag beginnen. Dat zou op zijn vroegst vanaf 2021 kunnen, dan wordt het bestel opnieuw opengesteld.

Ster advertentie
Ster advertentie