Cultuur & Media
EO

Ongehoord Nederland-baas Arnold Karskens blijft NOS aanvallen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongehoord Nederland-baas Arnold Karskens blijft NOS aanvallen

De Raad voor Cultuur vindt dat Ongehoord Nederland (ON!) een plek in het omroepbestel moet krijgen. Daarvoor moet ON! zich volgens de Raad wel distantiëren van 'de structurele diskwalificatie van de NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening.' Maar ON!-voorzitter Arnold Karskens neemt zijn kritiek niet terug, zegt hij in Dit is de Dag. "Waarom zou je niet als journalist een keer kritisch kunnen zijn naar andere journalisten?"

Karskens voelt zich niet aangesproken. "De NOS is een taakomroep en is dus verplicht om onbevooroordeeld nieuws te brengen volgens de Mediawet. En ik zie dan dat blanken bijvoorbeeld minder netjes behandeld worden dan mensen met een andere huidskleur. Dat vind ik oneerlijk en daar wijs ik dan naar."

Karskens vindt dat hij daarmee niets onoorbaars doet. "Journalisten zijn altijd heel kritisch naar politici en bedrijven. Waarom zou je niet als journalist een keer kritisch kunnen zijn naar andere journalisten?"

Volgens de Raad is kritiek het probleem niet, want elke omroep staat het vrij om de selectie van nieuwsfeiten door de NOS te betwisten. Het gaat om die structurele diskwalificatie. Karskens kan zich niet vinden in die kritiek: "Ik begrijp die woorden niet. Ik wijs naar feiten en als ze zeggen dat het niet klopt, dan mogen ze dat altijd zeggen. Dan corrigeer ik dat als eerste."

Hij is niet van plan zijn toon te matigen. "Wij hebben een missie en een visie, daar houden we aan vast. Dat structurele, wij zien dat niet."

Behoud van cultuur en tradities

Karskens is blij dat de Raad adviseert om ON! toe te laten tot het omroepbestel: "Heel erg leuk dat de Raad voor Cultuur meegaat in onze redenatie dat we een groot deel van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigen, omdat we de boel van de andere kant bekijken. Zeker als het gaat om massa-immigratie, over kritisch zijn naar de EU, klimaatgekte en behoud van de Nederlandse cultuur en tradities."

Het gaat dan vooral om mensen uit de achterban van Wilders, Baudet en Eerdmans, bevestigt Karskens. "Maar ook van de SP. En als het gaat om bijvoorbeeld de massa-immigratie, dan zijn er ook veel mensen van het CDA, de SGP en de VVD die precies hetzelfde denken als de stem van ON!."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie