Cultuur & Media

ABBA is terug, maar dan als hologram; hoe gaat dat?

EONOS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ABBA is terug, maar dan als hologram; hoe gaat dat?

Na bijna 40 jaar komt de legendarische band ABBA met een nieuw album. Daarnaast gaat de Zweedse groep hologramconcerten geven in Londen, maakten ze vandaag bekend in de Britse hoofdstad. "Het is eigenlijk een hele oude techniek in een nieuw jasje", vertelt hologram-deskundige Desmond Frencken van het bedrijf HEREweHOLO in Langs de Lijn En Omstreken.

Voor leken klinkt 'hologrammen' ingewikkeld, maar het valt eigenlijk wel mee, vertelt Frencken. "Wat ze op het podium doen: ze spannen een transparant scherm dat reflecteert, op een hoek van 45 graden. Op de grond of op het plafond maken ze een projectie. Die reflecteert in dat doek, waardoor het lijkt alsof de artiesten rechtop staan op het podium", aldus de deskundige. Onlangs werd dit ook met 2Pac gedaan, vertelt hij.

De hologrammen zijn overigens niet de leden van ABBA zelf, maar 'avatars' van hun jonge versies. Die zijn opgenomen met behulp van speciale pakken met balletjes die bewegingen registreren. Als je hier veel tijd in steekt, kan het levensecht zijn, vertelt Frencken. "Het is zo bizar realistisch dat je het niet meer van echt kunt onderscheiden."

Muzieklegendes

Radio 2-dj Jeroen Kijk in de Vegte was aanwezig bij het aankondigingsevenement in Londen. Hij sprak met de mannelijke helft van ABBA, Benny Andersson en Björn Ulvaeus. Dat waren ze zelf, geen hologrammen. "Benny zei dat hij elke dag achter de piano zit om liedjes te maken. Soms gaan ze rechtstreeks de prullenbak in en soms belt hij Björn met: zit hier wat in?" Jeroen vindt het mooi om te zien, zegt hij: "Ze zijn nog steeds die muzieklegendes!"

ABBA zette tijdens het evenement twee nieuwe nummers op streamingsdiensten: I still have faith in you en Don't shut me down. Kijk in de Vegte is er wel blij mee: "De eerste heeft een kerstsfeer, dat vind ik eigenlijk wel leuk." De sfeer op het evenement was ook erg goed: "Het was een soort Songfestivalsfeer", lacht hij.

Ster advertentie
Ster advertentie