Cultuur & Media
MAX

Hoe films en series toerisme een boost kunnen geven: 'De stad werd overladen met toeristen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe films en series toerisme een boost kunnen geven: 'De stad werd overladen met toeristen'

Steden die het decor zijn van populaire series of programma’s hebben steeds vaker ook een bijbehorende tour. Dit komt doordat mensen graag naar de plekken waar hun favoriete boek, film of serie zich afspeelt, reizen. Stijn Reijnders is hoogleraar Cultureel Erfgoed aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en vertelt in Villa VdB over het fenomeen mediatoerisme.

Mediatoerisme bestaat al langer en heeft een rijke geschiedenis. In de negentiende eeuw had je al plekken die duizenden bezoekers per jaar konden trekken omdat een roman zich daar afspeelde, vertelt Reijnders. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan het werk van de zusters Brontë zoals het boek Wuthering Heights waardoor mensen naar Yorkshire trokken."

Dubrovnik

"Je ziet dat een stad als Dubrovnik super populair is geworden door de serie Game of Thrones. Terwijl vroeger hier helemaal niet zoveel toeristen kwamen", stelt Reijnders. Al deze aandacht is niet alleen maar positief voor de stad. Reijnders: "De stad werd zo overladen met toeristen dat de burgemeester had besloten om de stadsmuren voor een tijdje te sluiten."

Andere steden

In ons eigen land kwamen hordes toeristen af op een bankje in Amsterdam. "Dat heeft te maken met de film The Fault In Our Stars." Op een bankje langs de Amsterdamse grachten hebben de twee hoofdpersonen een gevoelig gesprek. "Er stond eigenlijk continu een lange rij van fans bij het bankje. Om er even op te zitten en een foto te maken."

Eigenlijk zitten steden zoals Amsterdam, Rome of Barcelona juist niet te wachten op nog meer toeristen. Maar wel op een ander type toerist. "Sommige steden zijn bezig om de toerist naar de buitenwijken te krijgen. Zo verbieden ze opnames in het centrum en verplaatsen ze die juist naar de buitenwijken om de toerist daarnaartoe te krijgen", besluit Reijnders.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie