Cultuur & Media
VPRO

'Wat doe je op het moment dat er een vijand is?'

foto: Jasper Kasbergen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wat doe je op het moment dat er een vijand is?'

Marlou van den Berge maakte de documentaire Klaas de Jonge, De Prijs van Vrijheid. In de documentaire wordt de 86-jarige antiapartheidsactivist geconfronteerd met de mensen op wiens leven hij invloed heeft gehad. In Nooit Meer Slapen vertelde Van den Berge over het thema van de film: de vraag of het doel de middelen altijd heiligt.

Marlou van den Berge (regisseur)

Klaas de Jonge

In de jaren tachtig was Klaas de Jonge actief bij de gewapende tak van het ANC. De Jonge smokkelde wapens en munitie de grens over tussen Mozambique en Zuid-Afrika. In 1985 werd de Jonge gearresteerd door de Zuid-Afrikaanse politie, uiteindelijk heeft hij twee jaar vastgezeten in de Nederlandse ambassade.

Het thema

In gesprek met producent Moondocs werd het thema van de film snel duidelijk, vertelt Van den Berge: "De grote vraag voor ons was, doe je als activist ook meteen mee aan gewapend verzet? Wanneer ga je die grens over?" Ze noemt het een duivels dilemma, maar zou zelf niet snel voor geweld kiezen. "Ik praat vanuit een luxepositie. Ik ben in Nederland opgegroeid, niet in een oorlogssituatie. Ik heb geen discriminatie gekend of een regime wat je dood wilt hebben" Ze voegt toe: "Als je je verplaatst in de situatie van Zuid-Afrika, kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment wél geweld gebruikt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bij wie sluit je je aan?

Klaas zag de gevolgen van de apartheidsregime recht voor zijn ogen toen een goede vriendin van hem werd vermoord. Hij vergeleek het met de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers Nederland hadden bezet kwam je toch ook in actie? Deze vraag sloeg aan bij vragen die Marlou als kind had: "Wat doe je op het moment dat er een vijand is, bij wie sluit je je aan?"

Luister het hele gesprek terug als podcast

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken. Nooit Meer Slapen is ook te beluisteren als podcast.

Presentatie: Femke van der Laan (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).

Ster advertentie
Ster advertentie