Cultuur & Media
VPRO

Met deze tips van Vincent Bijlo klinkt radio (eindelijk) elke dag anders

foto: Jurjen Alkemafoto: Jurjen Alkema
  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze tips van Vincent Bijlo klinkt radio (eindelijk) elke dag anders

Het grote probleem van de Nederlandse Publieke Omroepzenders is dat ze ongelooflijk geformatteerd worden. Dat zegt cabaretier en schrijver Vincent Bijlo, die kritisch is over de wijze waarop tegenwoordig radio wordt gemaakt. "Je krijgt radio die elke dag bijna hetzelfde klinkt", zegt Bijlo in Nooit Meer Slapen.

Meteen luisteren: Vincent Bijlo in Nooit Meer Slapen - Nooit meer slapen

Meer swing op radio

De manier van radiomaken kan anders, vindt Vincent Bijlo die radiocolumns schrijft voor NRC. Het grote probleem is voor de radiokenner de strenge formattering. ''Men denkt in doelgroepen, targets en bereik, waardoor je bijna een soort letterbak krijgt waarin je de vakjes moet invullen. Daar komt dan een programma uit.''

Dat leidt tot radio die volgens Bijlo 'elke dag bijna hetzelfde klinkt, waardoor de swing eruit gaat'. In vergelijking met buitenlandse radiostations valt Bijlo op dat die het niet zo nauw nemen met de formats. "Zij zoeken bewust de randen op en gaan daar soms overheen. Dan krijg je gesprekken die tot wel een kwartier duren, terwijl hier op Radio 2 een soortgelijk gesprek niet langer dan twee minuten mag duren". Want, legt Bijlo uit, dan is de concentratieboog van de luisteraar op. Het zijn stuk voor stuk 'strenge aannames' waar de radiokenner zich niet in kan vinden.

BNR vs. Radio 1

Het nieuwe plan om Radio 1 journalistieker te gaan maken, juicht Bijlo toe. "Radio 1 kan veel journalistieker, omdat ik vind dat BNR beter en adequater de achtergronden doet én informeert." Zijn advies richt zich ook op de luisterbeleving: "Onderschat niet je luisterpubliek."

Het radiopubliek bestaat niet uit oppervlakkige luisteraars, ziet Bijlo. "Je mag veronderstellen dat je luisterpubliek veel meer de op de hoogte is dan dat je denkt. Dit geldt trouwens niet voor radiomakers: zij willen wel, maar worden aan alle kanten in zo'n format geperst."

Achtergronden

De huidige opbouw van nieuws is ook een kritiekpunt voor Bijlo: ''Je bouwt het op alsof er elke dag EK is, wat als er straks geen EK is? Soms lijkt de radio wel alsof je altijd Langs de Lijn hebt maar geen sport."

Om dat te kunnen overbruggen moet er meer gedaan worden aan de achtergrond van het nieuws, vindt hij. ''In de NOS-app zie je dat een kop wordt uitgelegd. Die uitleg moet je inclusiever doen, door veel meer het nieuws te inbedden in de context.'' De toon van: wij verklaren het voor je en duiden hoe het allemaal zit, moet volgens Bijlo anders: ''Dat hoort in de nieuwsvoorziening, je moet massievere berichten maken.''

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie