Cultuur & Media
KRO-NCRV

Dit is de winnaar van de Taalboekenprijs 2022

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de winnaar van de Taalboekenprijs 2022

Vertalen in de Nederlanden, geschreven door vijf prominente vertaalkundigen, is bekroond met de Taalboekenprijs 2022. Deze prijs voor het beste taalboek van het afgelopen jaar is zaterdag uitgereikt bij De Taalstaat.

De jury was bijna unaniem in de keuze, zegt voorzitter Ton den Boon, tevens hoofdredacteur
van de Dikke van Dale. "Het is voor het eerst dat het onderwerp vertalen zo uitvoerig werd beschreven. En wat het boek vooral duidelijk maakt is het belang van vertalingen voor de vorming van onze cultuur en taal. Ze verbreden ons wereldbeeld en uiteindelijk verrijken ze onze taal.”

Verguld

Vertalen in de Nederlanden komt van de hand van vertaalkundigen: Theo Hermans, Cees Koster, Inger Leemans, Dirk Schoenaers en Ton Naaijkens. Zij gaan naar huis met een oorkonde en een geldprijs van 3.000 euro. Laatstgenoemde auteur nam de prijs in ontvangst. Hij reageert verguld. "Dit is de allermooiste prijs." Het onderstreept volgens hem het belang van de vertaler.

foto: KRO-NCRV

Ton Naaijkens is verguld met de prijs

De Taalboekenprijs is een initiatief van het genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw. Op de shortlist stonden ook nog Atlas van het dialect in Vlaanderen van Johan De Caluwe e.a., Grote geschiedenis van de Nederlandse taal van Jelle Stegeman, Zeven talen in zeven dagen van Gaston Dorren en Tot in de puntjes… van Miet Ooms.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie