Cultuur & Media
NOSNTR

Nederlandse muziek hoog in Spotify Wrapped-lijsten: 'Leuk om de patronen te zien'

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse muziek hoog in Spotify Wrapped-lijsten: 'Leuk om de patronen te zien'

Traditiegetrouw sluit Spotify het jaar af met Wrapped, het overzicht van de meest gedraaide nummers en artiesten. Net als vorig jaar ziet de top 5 van meest gestreamde artiesten in Nederland er weer overwegend Hollands uit. In NOS Nieuws en Co sprak verslaggever Pien Leerink met Wilbert Mutsaers, de baas van Spotify in de Benelux.

"Het is weer tijd om de balans op te maken. De lijstjes van 2021 zijn klaar", zegt Mutsaers. "Wat opvalt is dat er heel veel geluisterd wordt naar Nederlandse muziek. Dus muziek uit Nederland. Ook Nederlandstalig, maar niet alleen. In de lijst van artiesten zie je Kevin, Ronnie Flex, Lijpe, Suzan & Freek, Maan."

Blijven Slapen

"Het meest geluisterde liedje in Nederland is Blijven Slapen van Snelle en Maan. 54 miljoen keer. Het album van Snelle is het meest beluisterd en Justin Bieber is de meest geluisterde artiest", aldus Mutsaers.

"Jongeren en twintigers luisteren veel naar popmuziek. Dat zie je vooral terug in de hits en in de piek van de piramide. Die doelgroep draait een nummer ook wel heel vaak. Dat zie ik bij mijn eigen kinderen ook. Als ze iets leuks vinden, dan draaien ze het gerust twintig keer per dag. Mensen die wat langer op deze aardbol leven, doen dat minder vaak."

Inzicht

"Maar jongeren domineren niet de streams op Spotify. Als je naar het totaal kijkt, zie je veel Elton John, ABBA, Queen, Bee Gees en The Beatles. Die staan gewoon in de top 100."

Mutsaers: "Ik hou sowieso van lijstjes, maar het geeft mij en ons team ook goed inzicht in wat er in Nederland gebeurt. Muziek is geen wedstrijd en het gaat ook niet om winnen, maar het is wel leuk om die patronen te zien in de loop der jaren. Hoe nemen mensen muziek tot zich, wanneer doen ze dat, welke genres en hoe ontwikkelt zich dat. Het interessante aan de streamingtijd is dat we absolute aantallen hebben. Het is geen gok of enquête, dit is het gewoon."

N&Co spotify wrapped

Ster advertentie
Ster advertentie