Cultuur & Media

Nederlandse fantasy-auteur verovert Amerika (én Stephen King)

foto: Thomas Olde Heuveltfoto: Thomas Olde Heuvelt
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse fantasy-auteur verovert Amerika (én Stephen King)

BBC Radio noemde Thomas Olde Heuvelt (1983) al eens ‘One of Europe’s foremost talents in Fantastic Literature’. En nu verovert hij ook de rest van de wereld. Vorig jaar won hij als eerste Nederlander de prestigieuze Amerikaanse Hugo Award. Zijn roman Hex - die zich afspeelt in een dorpje vlakbij Nijmegen- verschijnt nu ook in Verenigde Staten. Al heeft Beek in de Amerikaanse versie plaats moeten maken voor een dorp langs de rivier de Hudson.

Deze week vertrekt Olde Heuvelt naar Orlando (VS) voor een heuse Hex-tournee. Door het winnen van de Hugo Award staat de jonge Nederlandse fantasy-auteur in het rijtje van onder andere George R.R. Martin, J.K. Rowling en Arthur C. Clarke. Volgens Olde Heuvelt kan de fantasy-community in Nederland zijn succes goed gebruiken. Zo zei hij eerder in een interview met NRC Handelsblad: “Het kleine wereldje van de Nederlandse fantasy bruist van de energie, maar buitenlandse erkenning geeft ons cachet. Het is goed- zowel voor binnen- als buitenland- dat duidelijk wordt dat wat we hier doen betekenis heeft.”

Zijn boek Hex speelde zich oorspronkelijk af in het dorpje Beek. De mensen in dit dorp zijn in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw. Haar ogen en mond zijn dichtgenaaid. Angstaanjagend, want: “Nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend,” zo staat te lezen in de beschrijving. Het dorp doet er daarom alles aan om haar aanwezigheid geheim te houden voor de rest van de wereld. Tot een groep jongeren besluit om de heks viral te laten gaan. Dat betekent het begin van de wraak van de Wylerheks.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beek wordt Black Spring

Voor de Amerikaanse versie van zijn boek heeft de auteur nogal wat aanpassingen moeten doen. “Wil je kans maken op succes in de Verenigde Staten, dan ontkom je er niet aan om een Amerikaanse locatie te kiezen”, zegt Olde Heuvelt in de uitzending van De Nieuws BV. En dus werd Beek Black Spring. “Een klein offer,” aldus Olde Heuvelt. Een iets minder klein offer was dat hij voor de Amerikaanse uitgave van het boek ook een ander einde schreef: “Ik kreeg reacties van Nederlandse en Belgische lezers over het einde. Het gaat er - zonder iets te verklappen - ook wel erg hard aan toe. Ik dacht dat het voor deze versie zou lukken om een beter, nog spannender einde te schrijven.”

Een compliment van Stephen King

Hex kreeg vier sterren in de jaarlijkse de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. En zelfs Stephen King, Amerikaans schrijver van horror en science fiction, kent inmiddels zijn werk: “Hex is totally, brilliantly original,” tweette King over het boek. Olde Heuvelt: “Ik was op vakantie toen ik het nieuws van een vriend hoorde. Geweldig dat hij zo’n bericht de wereld inslingert.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie