Naar homepage
Cultuur & Media

Regisseur All Stars & Zonen over draaien in coronatijd: 'Het is gedoe'
KRO-NCRV

foto: Instagram Danny de Munkfoto: Instagram Danny de Munk
  1. Nieuwschevron right
  2. Regisseur All Stars & Zonen over draaien in coronatijd: 'Het is gedoe'

De eerste aflevering was al gefilmd en toen kwam het coronavirus en werden de opnames van de nieuwe serie All Stars & Zonen stilgelegd. Inmiddels staat de serie, een vervolg op de succesvolle film uit 1997, helemaal op de rol.

Het bekende vriendenteam van voetbalclub Swift Boys, uiteraard gesponsord door Harrie’s Tuincentrum, hebben in de afgelopen 25 jaar kinderen gekregen, huizen en koffiezetapparaten gekocht en nu voetballen hun (schoon)zonen ook al tien jaar bij de club, legt filmregisseur Jean van de Velde uit bij Spraakmakers. "Maar de club zit financieel in zwaar weer, dat is het startpunt van de serie."

Draaien in coronatijd

"Dat was best een uitdaging. Het is gedoe", zucht Van de Velde. "Wij mochten weer beginnen toen er weer gevoetbald mocht worden. Dat ging op 21 juni weer van start. We zijn toen allemaal getest en tussendoor nog getest, omdat we met veel acteurs werken. Er is een heel protocol. Iedereen kon getemperatuurd worden, er stonden overal palen om je handen te wassen en er waren mondkapjes op de set."

Van de Velde zegt dat hij zonder echte problemen de serie heeft kunnen draaien, toen het eenmaal weer mocht. "Je bent meer tijd kwijt, maar gelukkig is alles goed gegaan." Hij heeft wel een aantal veranderingen in het script moeten aanbrengen. "Een aantal scènes heb ik naar buiten geschreven. En ik heb een acteur, die tot een kwetsbare groep behoorde, op goal gezet. Waardoor hij als karakter in z'n eentje zat", vertelt de regisseur lachend. "Dat was Sabri Saddik, schoonzoon van Thomas Acda in de serie."

Maatschappelijke thema's

"We vertellen het verhaal van de jonge garde, de zonen en schoonzonen, die voetballen ook al zo'n tien jaar bij elkaar", aldus Van de Velde. "Die hebben de leeftijd van de mannen in de eerste serie. Van de oude garde heeft iedere aflevering iemand anders een prominentere rol en aan het eind zijn ze allemaal bij elkaar. Het is dezelfde vrolijke onzin met een serieus toontje."

Maar het moet ook ergens over gaan, legt de regisseur uit. "Er is een homostel die een kind geadopteerd heeft, bij die adoptie is iets misgegaan. Voordat we corona hadden, hadden we aflevering met ebola opgenomen. Iedereen moet in quarantaine en een nacht op de club slapen. Er gaat een aflevering gaat over de VAR. Hoe leuk is het als voetbal eerlijk is? Er wordt wel lol gemaakt, maar er zit ook een kern van waarheid in."

24 ea0c85d3c9 ANP 301985686
De film Old Stars. Bron: ANP Kippa

En het is de bedoeling dat je de maatschappij terugziet, vertelt Van de Velde, je ziet dat Nederland twintig jaar verder is. "Er wordt gedoucht met onderbroekjes aan, dat was vroeger anders. En wie z'n schuld is dat? Van de selfiecultuur? Risico dat er een dickpick verspreid wordt? Komt het door de Marokkaanse jongen? Maar ook: wat gebeurt er als de iPhones gejat zijn? Die jongens weten niet meer hoe ze thuis moeten komen en zijn totaal ontredderd. Dat soort dingen zoek ik wel op."

Flashback naar 25 jaar geleden

Van de Velde zegt dat hij gebruik maakt van flashbacks. "We kunnen dan fysiek ervaren hoe het verschil is met vroeger. Dat maakt het rijk en ook een beetje treurig. Je voelt de vergankelijkheid. En je merkt het verschil in energie tussen de jongens die vroeger 25 waren en de mannen die nu 50 zijn en nog steeds energiek doen. Dat merken ze zelf ook."

Hij kondigt alvast een vervolg aan. "Ik wil heel graag over tien jaar nog een keer, als de mannen kaal zijn: Bold Stars. Echt hun laatste reis, als midden zestigers. Een cruise langs de Rijn met z'n allen of zo."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie