Naar homepage
Cultuur & Media

Gaat Microsoft de app TikTok overnemen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat Microsoft de app TikTok overnemen?

Onderhandelingen tussen Microsoft en het moederbedrijf van TikTok over een overname gaan verder, nu het verzet van president Trump is weggemasseerd. Afgelopen vrijdag lekte uit dat er gesprekken gaande waren. Die stokten toen Trump dit niet zag zitten en de app wilde verbieden.

Via de populaire app TikTok delen vooral jonge gebruikers korte filmpjes. Ook Yazid Zohri gebruikt de app. Hij heeft inmiddels 2 miljoen volgers. "Ik voel me er heel erg thuis. Je kan letterlijk alles doen wat je wilt en al je talenten gebruiken", zegt hij in Nieuws en Co.

TikTok is in de VS met 100 miljoen gebruikers enorm populair. Tegelijkertijd ligt de uit China afkomstige app onder vuur: de Amerikaanse regering vreest dat de Chinese overheid bij Amerikaanse gebruikersdata kan komen. TikTok zegt dat dit nooit zal gebeuren. Ook zijn er in de VS zorgen over censuur.

Microsoft belooft dat na een overname alle data van TikToks Amerikaanse gebruikers op servers in de VS komen te staan. Data die elders staan opgeslagen, worden vernietigd.

Belangrijke concurrent

Als de overname slaagt, wordt Microsoft in één klap een speler van belang op de Amerikaanse markt voor sociale media en een belangrijke concurrent van Facebook, legt tech-journalist Nando Kasteleijn in Nieuws en Co uit.

Dat brengt ook grote verantwoordelijkheden met zich mee op het gebied van modereren; iets waarmee Facebook, Twitter en YouTube nog altijd worstelen. De Europese activiteiten lijken in handen te blijven van TikToks Chinese moederbedrijf ByteDance.

Microsoft spreekt van oriënterende gesprekken die nog altijd kunnen mislukken. "Het komt in de techwereld niet vaak voor dat een koper in spé in een persbericht bevestigt dat er overnamegesprekken zijn," zegt Kasteleijn. "Het toont aan dat hier sprake is van een uitzonderlijke situatie, ook omdat de president zich erin mengt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie