Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Bam, Talitha Muusse knalde er even in'

foto: ANP/NPOfoto: ANP/NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bam, Talitha Muusse knalde er even in'

"Ik zat te luisteren en dacht: bam, zij knalt er even in", zegt Jaap van Zessen over de aflevering van Een podcast over media waarin Talitha Muusse zich kritisch uitlaat over talkshow Op1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muusse vormde namens de KRO-NCRV een duo met Sven Kockelmann. Vanwege 'politieke activiteiten' werd besloten dat de rol van presentator van Op1 haar niet past. "Op1 vereist journalistieke onafhankelijkheid", schreef de omroep in een verklaring. Muusse stopte nog voor de laatste uitzending.

"Ze werd er neergezet zonder dat ze te horen kreeg waar het programma voor staat en dat was het, zei ze in de podcast", vertelt de chef online van het Algemeen Dagblad Jaap van Zessen in hetMediaforumvanSpraakmakers. "Ook is er volgens haar geen onderzoeksredactie waardoor ze bijvoorbeeld uitspraken van Ab Osterhaus (viroloog) niet kon toetsen."

Stevig en gedurfd

Van Zessen noemt haar uitspraken in de podcast "stevig en gedurfd". "Het is heel eerlijk en je hoort dit niet zo vaak. Het is natuurlijk haar kant van het verhaal. En het is gedurfd van een jong iemand die nog verder wil in de media."

"Als zij zegt: ik weet niet waar we voor staan, dan is haar dat in ieder geval niet duidelijk gemaakt", zegt Van Zessen.

'Zelfde beginselen als NPO'

Bert Huisjes, hoofdredacteur van omroep WNL en nauw betrokken bij de talkshow, vindt dat je "eigenlijk niet achteraf commentaar moet geven op presentatoren". Dat Muusse niet wist waar het programma voor staat, kan volgens hem komen door de korte periode waarin zij presenteerde. "Ze draaide twee maanden mee. Als je dan de beginselen niet voelt: het is ook maar kort. De beginselen zijn gelijk aan die van de NPO."

Over het gebrek aan redactionele ondersteuning aan presentatoren zegt Huisjes: "Omroepen leveren een eigen redactie voor hun presentatieduo. De KRO-NCRV had alleen een eindredacteur, anderen hebben een eigen redactie om zich heen." Huisjes denkt dat Talitha Muusse "met enige onvrede terugkijkt". Hij verwerpt haar kritiek dat Op1 verstrengeld zou zijn met politiek Den Haag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Als journalist kun je vragen stellen en aanklagen, maar je bent geen rechter of opiniemaker. Het is niet zo erg om vast te stellen dat een rol je niet past", zegt Huisjes. Ook Sander Schimmelpenninck stopte volgens Huisjes omdat het programma niet bij hem paste. "Ze heeft het geprobeerd en ze blijft een uitgesproken en leuke opiniemaker. Daar heb ik helemaal geen moeite mee."

Het Mediaforum met Jaap van Zessen en Bert Huisjes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie