Cultuur & Media
AVROTROS

Disney past Toy Story aan, dus geen #MeToo meer met barbiepoppen

foto: Toy Story 2foto: Toy Story 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Disney past Toy Story aan, dus geen #MeToo meer met barbiepoppen

Zonder verklaring heeft Disney de film Toy Story 2 aangepast. Een scène waarin personage Stinky Pete een oneerbaar voorstel doet aan twee barbiepoppen is verwijderd. De verwachting is dat Disney het in tijden van #MeToo niet meer gepast vond. Toch is het aanpassen van films van alle tijden, vertelt filmkenner Frans Wollrabe in Radio EenVandaag.

Disney verwijdert #metoo-scène uit Toy Story 2

Frans Wollrabe snapt de keuze van Disney wel. "Wat ook pijnlijk is, is dat de regisseur van Toy Story, John Lasseter, beschuldigd is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dus dan wordt het de makers toch wat te heet onder de voeten."

95 procent ziet het niet

Ondanks dat denkt hij niet dat fans het de filmmakers kwalijk genomen zouden hebben. "De scène zat ook nog eens in de aftiteling. 95 procent van de bezoekers is dan allang weg. Alleen de filmfreaks kijken daarnaar, maar die begrijpen het grapje echt wel."

Wollrabe ziet steeds vaker dat filmmakers zichzelf censureren, al is dat ook iets dat altijd al gebeurde. Zoals in E.T., de klassieker van Steven Spielberg. In de jubileumuitgave van 2002 waren in een achtervolgingsscène ineens alle wapens verdwenen. "Het was wat raar om te laten zien dat politieagenten met geweren achter kleine kinderen aanzaten", zei Spielberg daar destijds over.

Spielberg heeft spijt

Sinds het maken van de film had Spielberg een gezin gekregen, en ook lagen wapens gevoelig na verschillende 'school shootings'. De regisseur had daarom spijt en liet de wapens vervangen door walkietalkies. "Al ging dat wel op zijn 2002's", vertelt Frans Wollrabe. "Je ziet dat effect dus jammerlijk mislukken."

Het leverde Spielberg veel kritiek op van 'diehard' fans die zich beledigd voelden. Die reacties zorgden later weer voor spijt bij Spielberg, maar dit keer om de walkietalkie-scène. "Hij bekende toch overgevoelig voor kritiek te zijn geweest, en zei fans beroofd te hebben van hun E.T.-ervaring."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie