Cultuur & Media
NOS

Dirigent Jaap van Zweden krijgt de Concertgebouw Prijs voor 'uitzonderlijke bijdrage'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dirigent Jaap van Zweden krijgt de Concertgebouw Prijs voor 'uitzonderlijke bijdrage'

Vandaag wordt de Concertgebouw Prijs uitgereikt aan dirigent Jaap van Zweden. Hij wordt onderscheiden vanwege zijn 'uitzonderlijke bijdrage aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw'. Jaap van Zweden vertelde er alles over bij Met het Oog op morgen.

"Het Concertgebouw in Amsterdam voelt voor mij als thuiskomen", vertelt Van Zweden. "Waar ik ook ben, al is het New York of Hong Kong, ik neem de klank van het Concertgebouw mee in mijn hoofd en mijn hart."

Extraatje

"Als ik concertzalen van over de hele wereld waar ik ben geweest met elkaar vergelijk, merk ik dat er wel tien zalen zijn die behoren tot de absolute top, naar mijn mening. Waar muziek het allermooist klinkt, is dan niet zozeer de vraag, want iedere zaal heeft zijn eigen ziel en warmte. Het gaat er mij dan meer om hoe de vorm van de zaal en de aanwezige materialen zoals hout goed samenwerken. Dat kan de muziek nét dat extraatje geven. In het Concertgebouw is dit van zo'n goede kwaliteit en dit probeer mee te nemen en in mijn achterhoofd te houden als ik in andere zalen ben."

Internationaal

"Momenteel ben ik dirigent in New York en Tokyo. Gelukkig heb ik regelmatig contact met mijn kinderen en kleinkinderen en gaat mijn vrouw weleens mee naar het buitenland. En volgend jaar begin ik in Seoul. Ontzettend leuk. Het is een bijzonder orkest en ik zie veel potentie om te groeien. Ik vind het een eer om daar een steentje aan bij te dragen. Over anderhalf jaar stop ik met werken, in ieder geval vanaf medio 2026. Dan wil ik graag meer tijd met mijn kleinkinderen gaan doorbrengen. Daar heb ik erg veel zin in."

oog dirigent jaap van zweden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie