Cultuur & Media

'Beppie Kraft is de Willeke Alberti van het Limburgse Lied'
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Beppie Kraft is de Willeke Alberti van het Limburgse Lied'

Ze is de zeventig allang gepasseerd. Toch treedt zangeres Beppie Kraft (73) nog steeds tientallen keren per jaar op. Normaal is dat vooral in Limburg, maar vanavond verruilt ze haar provincie voor het podium van Paradiso. "Wie had dat nog gedacht op mijn leeftijd", zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Beppie Kraft - "zeg maar Beppie, mevrouw Kraft is ergens anders" - is een Maastrichtse volkszangeres en een van de bekendste vertolkers van het Limburgse Lied. Eerder stond ze al in de Ahoy, maar dat maakt een optreden in Paradiso niet minder bijzonder. "Ahoy en Paradiso zijn toch de twee tempels waar je wil staan als artiest."

'Een queen uit Limburg'

Het Limburgse Lied staat bij veel mensen bekend als carnavalsmuziek. En Beppie's muziek wordt ook veel tijdens carnaval gedraaid. Maar, zegt Beppie, het is veel meer dan dat. "We hebben hier in Limburg onze eigen liedjescultuur. We maken geen hoempapa-muziek, maar mooie liedjes, mooie teksten en mooie akkoorden."

Ander vertolkers van het Limburgse lied zijn Rowwen Hèze en Gé Reinders. Die laatste artiest treedt vanavond ook op in Paradiso, evenals Lex Uiting. De muziekavond was binnen een paar minuten stijf uitverkocht.

Volgens Uiting komt dit door Beppie. "Ze is voor ons wat Willeke Alberti voor de rest van Nederland is. Ze is gewoon een queen uit Limburg en met haar 73 jaar nog steeds alive and kicking. De liedjescultuur wordt van generatie op generatie overgedragen en totdat ze niet meer wil optreden, is ze de populairste artiest van Limburg."

Benieuwd hoe de muziek van Uiting klinkt? Bekijk hier zijn meest populaire nummer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beppie merkt dat niet alleen leeftijdsgenoten naar haar luisteren, maar ook jongeren. "Voor mijn podium zie ik soms 3,4 generaties staan. Het grootste compliment is wanneer de jeugd je muziek meezingt."

Ster advertentie
Ster advertentie