Cultuur & Media

Hoe konden we deze Tourtoppers vergeten?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe konden we deze Tourtoppers vergeten?

[AVROTROS] Het lijkt wel december en tijd voor de Top 2000; zoveel inzendingen komen er binnen op onze vraag: ‘Wat is jouw ultieme Tour de France plaat?’ Wij maakten alvast een mooi begin met de NPO Radio 1 Tour Top 100, maar komen er nu achter dat we toch een paar klassiekers vergeten zijn.

Amazing Stroopwafels

Hoe konden we die vergeten? De stroopwafels horen net zo bij Radio Tour de France als een Fransman die op quatorze juillet mee in de aanval zit. Natuurlijk werd Ik ga naar Frankrijk veel genoemd, maar ook de klassieker Oude Maasweg kwam vaak langs. Bij deze onze excuses luisteraars; ze staan er nu allebei in.

Trumpet Cross & Tarantuella – Rein van den Broek

Beide zijn meer een tune dan een plaat, maar we hebben het hier wel over de bekendste tunes van Nederland en het hart van Radio Tour de France. Zowel de openingstune Trumpet Cross als de oh zo bekende finishtune Tarantuella zijn geschreven door Rein van den Broek. Hij was de buurman van muzieksamensteller Herman van der Velden en door dat toeval werd radiogeschiedenis geschreven. Rein van den Broek overleed in 2015, maar zijn muziek zal er nog jaar en dag voor zorgen dat Nederland begin juli massaal in de wielersferen komt.

Jacques Brel

Een lijst maken voor Radio Tour de France en dan de allergrootste vergeten? Uhm ja, dat is dus gebeurd. Natúúrlijk moet Jacques Brel in deze lijst staan. En wel meer dan één keer. Of het nu Vesoul is, Voir un ami pleurer of zijn ultieme Ne me quitte pas; ze komen met stip binnen in de NPO Radio 1 Tour Top 100.

Hélène – Julien Clerc

En als we dan toch bezig zijn; Julien Clerc staat weliswaar al twee keer in de lijst met Si on chantait en This Melody, maar we mogen Hélène natuurlijk niet vergeten. Clerc zong deze ode voor zijn dertig jaar jongere vrouw en bekende romanschrijver Hélène Grémillon en bracht het in 1987 uit. Hélène stond negen weken in de hitlijsten en komt altijd wel een keer voorbij gedurende drie weken Radio Tour de France.

Buenas noches mi amor – Dalida

Nostalgie overvalt Nederland bij het horen van de klanken van Dalida en de aanblik van een kasteel, klinkende glazen rode wijn en Mart Smeets in De Avondetappe. Ondanks het feit dat Mart Smeets en Dalida er sinds 2015 niet meer bij zijn, zorgt dit nummer voor velen nog steeds voor ‘het ultieme Tour de France-gevoel’. Bij deze genoteerd!

Deze klassiekers zijn inmiddels toegevoegd aan de Tour Top 100 op Spotify.

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}
Ster advertentie
Ster advertentie