Cultuur & Media
NTR

Van Wyck: 'Ik ben begonnen als straatmuzikant in Parijs'

foto: Foto: Jitske Scholsfoto: Foto: Jitske Schols
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Wyck: 'Ik ben begonnen als straatmuzikant in Parijs'

God is in the Detour, het nieuwe album van singer-songwriter Van Wyck is met één miljoen streams haar grootste succes tot nu toe. "Als je iets echts wilt maken moet je je daar volledig aan overgeven. Je moet altijd streven naar die waarachtigheid. Opzoeken waar het echt om gaat in het leven."

Video niet beschikbaar

'Ik wilde het liefst muziek maken'

Van Wyck, artiestennaam van Christien Oele, was van huis uit historica. Vijf jaar geleden, op 43-jarige leeftijd, zegde ze een mooie, vaste baan op en koos volledig voor de muziek. Van Wyck: "Het begon bij Arthur Japin in de tuin. Hij bleef maar aandringen, doorvragen. 'Waarom doe je het niet?' Toen vielen eigenlijk alle bezwaren weg. Ik dacht misschien moet ik het maar eens gaan doen.

Ik ben begonnen als straatmuzikant in Parijs. Toen voelde ik al, dit is wat ik het liefste wil doen."

Lang bestond het naast elkaar, werk en muziek. "Ik heb het heel lang gecombineerd en dat ging eigenlijk niet meer. Ik dacht, laat ik het proberen, want dat is wat ik het allerliefste wil. Als je het niet probeert weet je ook niet of het gaat lukken. Het voelt ook niet echt als een keuze. Dit is gewoon wat ik moet doen. Zonder kwetsbaarheid is niets van waarde."

God is in de Detour

In 2018 kwam haar eerste album uit An Average Woman, een jaar later Molten Rock. nu is er het nieuwe album God is in the Detour, met één miljoen streams haar grootste succes tot nu toe. God is in de detour, oftewel God vind je in de omweg. Hetgeen ook het geval was voor de nieuwe plaat. Van Wyck had iets heel anders voor ogen, het album werd de omweg.

De helft van de nummers op het album werden in coronatijd geschreven. "Misschien is corona wel de detour." Aan het begin van haar coronatijd werd bij een vriendin een kwaadaardige hersentumor ontdekt, die ook nog eens heel snel groeide. "Het ging heel snel", vertelt de zangeres. "Dus het begin van die periode werd heel erg daardoor gekleurd."

'Ik ben niet de baas over de liedjes. Ze zijn er opeens'

"Zij heeft iets gedaan waar ik zo ontzettend veel bewondering voor had: zij had een videoboodschap gemaakt voor haar omgeving, familie en vrienden. Dat was een ongelooflijk mooie video, die raakte mij diep. Ze was ontzettend dankbaar, ze was echt heel blij met het leven dat ze had geleid. En ik dacht, ze heeft gelijk.

Dat zij dat kon vond ik zo krachtig. Ik voelde dat er in mij iets verschoof. Ik denk dat ze mij daarmee heeft aangeraakt." Het bracht het nummer Your Favorite Tune. "Ik ben niet de baas over de liedjes. Ze zijn er opeens."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie