Cultuur & Media
NOSNTR

Turkije censureert Netflix-serie vanwege homo-personage

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkije censureert Netflix-serie vanwege homo-personage

Turkije geeft toe dat het een Netflix-serie heeft laten censureren. Het gaat om Love 101, een serie over middelbare scholieren. Een homo-personage zit er nog wel in, maar is niet meer openlijk gay in het verhaal.

Presentatrice Saïda Maggé sprak er in Nieuws en Co over met correspondent Mitra Nazar.

De serie draait om een groep scholieren. De jongeren vinden elkaar om het feit dat de directeur van hun school ze van school wil sturen. Volgens Nazar is het een moderne, open serie. "Er wordt in gezoend, er wordt alcohol gedronken en er zit een rebelse jongere in. Het is een serie die ook zomaar in Amerika gemaakt had kunnen worden."

Toch ging een homo-personage kennelijk te ver. Veel verbazing over de censuur is er niet in Turkije, zegt Nazar. "Turkije is de afgelopen jaren conservatiever geworden en principiëler over thema’s als LGBT. En ook uit de mond van president Erdogan horen we steeds vaker afkeurende woorden daarover. Hij heeft het over LGBT-propaganda als je zo’n personage zou toelaten."

Mediawaakhond

Dat een serie of film gecensureerd wordt in Turkije is niet nieuw. "Turkije doet dit wel vaker. Het gebeurt meestal bij buitenlandse producties." De overheid heeft daarvoor volgens Nazar een strenge mediawaakhond. "Die kijkt toe op wat ze 'immoraliteit' noemen in tv-programma's en films."

Onlangs heeft de organisatie een complete aflevering van de dramaserie Designated Survivor verboden. "Er zat een personage in dat de Turkse president moest voorstellen. Dat kwam er niet al te positief vanaf. Dus ze hebben die hele aflevering uit de serie gehaald in Turkije."

Ster advertentie
Ster advertentie