Cultuur & Media
NTR

'We zitten met een onderwereld die grens na grens heeft overschreden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zitten met een onderwereld die grens na grens heeft overschreden'

Misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool vertelt in Kunststof over De Taghi Podcast, waarin hij de luisteraar meeneemt in het leven van de beruchte crimineel Ridouan Taghi. Zelf moest de misdaadjournalist acht maanden zwaar beveiligd worden.

Safehouse

Acht maanden zat hij in de zwaarste beveiligde omstandigheden en woonde met zijn vriendin in een safehouse. Hij was daarmee de eerste journalist die werd beveiligd door de dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Dezelfde bescherming als die Geert Wilders heeft en de dienst die ook misdaadjournalist John van den Heuvel nog steeds beveiligt.

Quote

Ik wilde mijn leven weer terug hebben

Paul Vugts

Vugts: "Voor we daar in gingen wilden wij per se weten hoe zeer het nodig was, dat er er een veel te groot risico was dat ik zou worden doodgeschoten. Maar ik had me voorgenomen dat als ik straks de kans zou zien om er toch weer uit te kunnen, ik alle argumenten zou verzamelen. Ik wilde mijn leven weer terug hebben. Gewoon een potje kunnen voetballen en een biertje drinken. Nu werd ik vervoerd in gepantserde auto's en was alle vrijheid kwijt."

"En er kwamen ook redenen om af te bouwen. Er werden mensen in de entourage geliquideerd, gearresteerd. Er zijn er voortvluchtig geraakt waardoor het toch minder makkelijk zou zijn om mij iets aan te doen. En het werd na verloop van tijd minder opportuun."

Dodenlijst

"Het feit dat ik op een dodenlijst stond ging om mijn informatiepositie, waardoor men er vanuit ging dat ik meer wist dan ik opschreef", vertelt Vugts. "Over een liquidatie waarover ik had geschreven. Maar het was ook in de tijd dat het berichtenverkeer ineens onthuld bleek. Dat het geheime mailverkeer onder criminelen rond Taghi onderschept was. In de tijd dat men dacht dat er een kroongetuige zou komen uit de Marokkaanse hoek. Wat ook zo bleek te zijn."

Quote

We zitten in een grimmige tijd

Paul Vugts

In die situatie kwam ook de misdaadjournalist nog met een verhaal. "Het beeld zou zijn ontstaan dat ik de makkelijkste was om uit de weg te ruimen. Dat is bizar, onvoorstelbaar. Maar ook weer zo concreet dat ik het niet kon wegwimpelen."

"Ik kan niet zeggen dat het helemaal niet meer speelt, want we zitten in een grimmige tijd. We zitten met een onderwereld die grens na grens heeft overschreden. Maar zolang er geen directe aanwijzingen meer zijn dat ze mij iets aandoen ga ik niet onder de tafel zitten bij wijze van spreken."

De Taghi Podcast

"In De Taghi Podcast laten we middels een stemacteur veel van het onderschepte mailverkeer horen van Taghi en zijn mensen. Daarin komt naar voren - en voor de rechtbank moet dat natuurlijk allemaal nog bewezen worden - dat zijn bedreigingen heel concreet zijn. Het beeld dat rijst is zeer bloeddorstig. Het ene moment kan hij beslissen dat iemand dood moet en dat wordt dan ook meteen geregeld."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie