Cultuur & Media
EONOS

#SCHIJN: Over de 'perfecte' werelden op sociale media

foto: Nicole de Jongfoto: Nicole de Jong
  1. Nieuwschevron right
  2. #SCHIJN: Over de 'perfecte' werelden op sociale media

Een wereld waarin de zon alleen maar schijnt, de mooiste outfits voorbij komen en er vooral altijd heel veel te lachen valt. Als je even rond struint op Instagram en Facebook lijkt het wel alsof iedereen dolgelukkig is. Maar wat doen deze 'perfecte' schijnwerelden op sociale media nu eigenlijk echt met jonge mensen? Daar gaat de voorstelling #SCHIJN over.

Video niet beschikbaar

In Langs de Lijn en Omstreken vertelden regisseuse Sanne Vogel en derdejaars studenten van de Acteursopleiding Utrecht, Patsy Kroonenberg en Dagmar Ketelaers wat de voorstelling voor hen betekent.

"Ik vind Instagram heel leuk en enorm inspirerend, maar ook ontzettend confronterend", vertelt Sanne Vogel. "Levens op sociale media lijken vaak zo volmaakt, maar het is niet vlekkeloos." Sanne was daarom benieuwd wat de sociale media betekenen voor jongeren in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar. "Zij groeien hier namelijk echt mee op, en dat doet iets met je."

Roer omgooien

Dagmar Ketelaers is derdejaars student en actrice in de voorstelling. "Wij hebben voor dit project ook veel jongeren gesproken en ik merkte dat ik me oud voelde. Heel veel dingen van Instagram en Snapchat wist ik bijvoorbeeld niet." Ze is door dit project erg bewust geworden van haar sociale mediagebruik.

Dat merkt Patsy Kroonenberg ook, die een andere rol vervult in de voorstelling. "Ik denk dat ik van de hele theatergroep wel het meest verslaafd ben aan mijn telefoon." De voorstelling is tot en met 6 april te zien en Patsy zit erover te denken om daarna het roer rigoureus om te gooien. "Misschien dat ik dan voor twee maanden mijn smartphone inruil voor een oud toestel zonder allerlei apps."

Luister het hele gesprek hier terug:

#SCHIJN: Hoe 'perfect' zijn de werelden op sociale media?

Ster advertentie
Ster advertentie