Cultuur & Media
VPRO

Vincent Boy Kars: 'Je kunt over elk levensverhaal een film maken'

foto: Vincent Boy Kars, VPROfoto: Vincent Boy Kars, VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Vincent Boy Kars: 'Je kunt over elk levensverhaal een film maken'

Hij is een echte millennial én een vat vol tegenstellingen: filmregisseur Vicent Boy Kars. Hij is te gast bij Nooit Meer Slapen om te praten over zijn nieuwe speel-documentairefilm Drama girl. In de film speelt een vrouw, Leyla de Muynck, zichzelf; er worden er stukken geacteerd; er worden stukken niet geacteerd. Alles wordt gefilmd.

{podcast audio="124112" caption="Vincent Boy Kars over zijn film Drama girl in Nooit Meer Slapen:" }

Moeilijke momenten

De nieuwe film van Vincent Boy Kars, Drama girl, gaat over de pijnlijke en moeilijke momenten uit het leven van Leyla de Muynck. Zijzelf en de herinneringen die in de film worden belicht zijn echt, waargebeurd. Maar de scenes uit haar leven worden opnieuw gespeeld, deel geïmproviseerd. Pierre Bokma en Elsie de Brauw spelen Leyla's ouders, Jonas Smulders haar vriendje.

Quote

Films maken is soms een soort escapisme voor mij

Vincent Boy Kars, filmmaker

Het is als het ware een soort therapie: hoe verwek je moeilijke momenten uit je leven? Zelf maakte de regisseur ook zware momenten mee in zijn leven. "Vlak voor mijn afstudeerjaar overleed mijn vader. Ik zat lekker in mijn studie en wilde daar vol voor gaan. Ik heb mijn rouw uitgesteld, uitgepland op die manier. Het overviel me pas 3 jaar later", vertelt Vincent Boy Kars. "Het was te intens, te gevoelig. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Ik was er niet op ingesteld, wist niet hoe ik ermee om moest gaan."

De pijn die hij eerst voelde, is nu iets moois geworden. "Eerst was het iets engs, dat verdriet. Nu herinnert het me aan de mooie tijd met mijn vader. Ik heb lang het gevoel gehad dat hij ver weg was. Maar toen mijn afstudeerfilm in première ging, voelde ik dat hij weer aanwezig was."

Vincent Boy Kars vertelt over het idee achter zijn film 'Drama girl' in Nooit Meer Slapen.

Drama girl

Hoewel Vincent Boy Kars niet zélf het onderwerp van zijn speel-documentairfilm is, zit de thematiek die in zijn leven speelde ook in de film. "Ik was op zoek naar een jonge vrouw die min of meer dezelfde dingen had meegemaakt als ik. Ik werd gelinkt aan Leyla de Muynck, we gingen koffiedrinken, het klikte meteen." Haar levensverhaal is de rode draad in de film.

Quote

Je identiteit is gekoppeld aan het verhaal dat je over jezelf vertelt

Vincent Boy Kars, filmmaker

Vincent Boy Kars regisseerde in Drama Girl als het ware de sleutelmomenten opnieuw. "De belangrijkste verhalen die we onszelf vertellen, zijn gekoppeld aan onze identiteit. Je maakt daarin een selectie: dit zijn waardevolle momenten, dit onbelangrijke, deze zijn te gevoelig en stop ik weg. Iedereen is de regisseur van zijn of haar levensverhaal. Voor Leyla brak de film het narratief wat ze had gevormd over zichzelf, open."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De film Drama girl gaat in wereldpremière en is te zien op het IFFR, van 22 januari tot en met 2 februari 2020.

Ster advertentie
Ster advertentie