Cultuur & Media
BNNVARA

'Ik had nooit verwacht dat TMF zo groot zou worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik had nooit verwacht dat TMF zo groot zou worden'

Precies vijfentwintig jaar geleden besloot een groep mediamakers dat Nederland toe was aan een eigen muziekkanaal. Op 1 mei 1995 was daar de eerste uitzending van The Music Factory, oftewel TMF. Oud VJ’s Fabienne de Vries en Jeroen Post, en oprichter Lex Harding schoven aan bij De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Oprichter Harding vertelt dat hij het bijzonder vindt dat er 25 jaar na dato, nog steeds gesproken wordt over TMF. Harding geeft aan nooit verwacht te hebben dat TMF zo groot zou worden: "Het was gewoon een grote gok en het pakte goed uit. Het ging allemaal erg snel, dat heeft mij wel verbaasd."

VJ's

Ontzettend belangrijk bij TMF waren de VJ’s. "Het beroep VJ was toen nog niet echt iets. Door de jaren heen heeft zich dat wel zo gemanifesteerd. Voorop staat dat TMF een gigantische leerschool was. We deden alles zelf, zoals de redactie, maar ook als je een Sinterklaaspak voor de uitzending wilde regelen, dan moest je zelf naar een verhuurbedrijf om dat pak op te halen", vertelt De Vries.

Quote

Het beroep VJ was toen nog niet echt iets.

De Vries

Post vertelt dat hij vooral als ondernemer veel heeft geleerd bij TMF. Hij hoort ook nog regelmatig op verschillende feestjes, dat er vroeger posters van hem boven het bed hingen. Post: "Ik vond het heerlijk om VJ te zijn. Het was toch wel de leukste baan van Nederland. Ik voelde me ontzettend trots dat ik dat mocht doen."

Rivaliteit

Er was ook rivaliteit onder de VJ’s. Harding: "Ik heb er regelmatig tussen moeten springen. Zeker bij de meiden was dat het geval. De rivaliteit ging het randje van gezond soms wel over. Ze deden allemaal wel hun uiterste best. De onderlinge concurrentie leidde tot een beter product, dus ergens vond ik het niet zo erg."

Quote

De rivaliteit ging het randje van gezond soms wel over.

Harding

TMF Awards

De TMF Awards waren de momenten waarop iedereen voelde hoe populair het station nou eigenlijk was. Ze willen graag een 'reunion party' geven. De Vries: "Wegens de huidige crisis staan deze plannen nog even on hold, maar wat in een goed vat zit, verzuurd niet."

Terug in de tijd met TMF

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie