Naar homepage
Cultuur & Media

Dotan: 'Het heeft me heel veel gebracht'
NTR

foto: Dotanfoto: Dotan
  1. Nieuwschevron right
  2. Dotan: 'Het heeft me heel veel gebracht'

In Kunststof vertelt Dotan over zijn nieuwe EP Numb. Na het succes van zijn debuutalbum 7 Layers, en een tijd uit de schijnwerpers, maakt Dotan weer een stap in zijn persoonlijke en muzikale carrière.

No Words

"Ik ben niet zo'n enorme prater. Voor mij is muziek altijd een manier geweest om dingen uit mijn systeem te krijgen, te verwerken of te delen. Ik ben heel blij dat ik het in mijn muziek kwijt kan. Dat ik het kan delen en dat het bij mensen kan resoneren."

De titel van zijn nieuwe single, No Words, kon haast niet treffender: "Dat gaat eigenlijk over dat er momenten zijn geweest die misschien heel duidelijk zijn en ook momenten die wat minder duidelijk zijn, waarin ik gewoon niet wist hoe ik dingen moest zeggen of misschien niet de stem had om dingen te zeggen. En dat de muziek dan uiteindelijk voor mij het woord doet."

Crisis

"Het is heel gek, op dat moment wil je eigenlijk alleen maar verdwijnen", vertelt Dotan over de crisis na de mediastorm in 2018. "Je schaamt je kapot. Het is best vernederend. Maar uiteindelijk kan ik er nu op terugkijken en alleen maar diegene bedanken, die dat schreef. Omdat het me heel veel vrijheid heeft gebracht. Het heeft me doen inzien dat ik mezelf compleet moet accepteren zoals ik ben. Dat ik daar de vrijheid ik kan vinden."

"Ik wist al vrij snel dat ik homoseksueel ben. Als jonge jongen groei je op met termen als 'flikker'. Door de manier waarop over homo's wordt gesproken, ging ik al heel snel een geloof ontwikkelen; er is iets mis met mij. Ik heb dat heel erg tot een extreme getrokken denk ik. Mezelf altijd heel erg anders gevoeld en onbegrepen. Ik dacht als ik maar heel erg goed word in muziek maken, dan let niemand op de rest."

Geen zelfacceptatie

Dotan was gevoelig voor wat de buitenwereld denkt. "Ergens was ik van jongs af aan al zo erg bezig met het goed willen doen en aardig gevonden worden. Ik denk dat ik die zelfacceptatie totaal niet had."

"Het dwingt je heel erg te kijken naar wie je bent. Ik was zo bezig met altijd met wat mensen van mij vonden. Bang dingen fout te doen. En eigenlijk op dit moment maakt het me niet meer zoveel uit."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie